Europa wil eigen windmolensector bevoordelen, ook al kost dat consument meer

De EC stelt een reeks maatregelen voor die de windmolensector moeten bevoordelen. Shutterstock

Uncategorized

WWF sleept Europese Commissie voor de rechtbank omdat het olie en gas als duurzame energie categoriseert

Wannes Neukermans

Een heel aantal milieu-en klimaatorganisaties waaronder het Wereld Natuurfonds WWF en Client Earth hebben dinsdag een klacht ingediend bij het Europese hof van Justitie. Ze doen dat tegen de Europese Commissie, omdat die weigert om energie uit fossiele brandstoffen (olie en gas) te schrappen uit de lijst met ‘duurzame energie’.

“Fossiele brandstoffen als duurzaam categoriseren is absurd en niet volgens de wet”, oordeelt een woordvoerder van organisaties ClientEarth, WWF, T&E en Bund. “Het druist in tegen de wetenschappelijke adviezen van de EU zelf en ondermijnt de geloofwaardigheid van de klimaatambities van de Unie.”

Wat is duurzaam?

Europa omschrijft zowel nucleaire energie als energie uit gas en olie onder bepaalde voorwaarden als duurzaam. Kernenergie krijgt sowieso een groen label, gas enkel als het meer vervuilend steenkool vervangt.

Dat klopt niet, volgens WWF. “Gezien de negatieve impact op de omgeving is het onmogelijk om deze energiebronnen als duurzaam te omschrijven”, klinkt het.

De eerste hoorzittingen worden in de tweede helft van 2024 verwacht. Een uitspraak zou pas voor 2025 zijn. De klimaatorganisaties hopen met deze rechtszaak een herziening van welke bronnen als duurzaam worden beschouwd te forceren.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “WWF sleept Europese Commissie voor de rechtbank omdat het olie en gas als duurzame energie categoriseert”

Plaats een reactie

Delen