Zuhal Demir (N-VA) waarschuwt voor juridische gevolgen van Europese klimaatambities: "Zaadje voor stikstof bis"

Zuhal Demir. Photo News

Binnenland politiek

Zuhal Demir (N-VA) waarschuwt voor juridische gevolgen van Europese klimaatambities: “Zaadje voor stikstof bis”

Anton Schelfaut

Planten we met de verregaande verankering van onze klimaatambities in Europese klimaatwetten en verordeningen het juridische zaadje voor stikstof bis? Dat is de vraag die te weinig politici zich volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stellen.

In een opiniestuk in De Tijd waarschuwt Demir voor de juridische gevolgen die we binnen 10 à 20 jaar dreigen te ondergaan “als we mensen zoals Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans hun gang laten gaan”. Ze verwijst daarbij naar Fit for 55 en de Europese Green Deal.

De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2050 volledig ‘klimaatneutraal’ te zijn. Daartoe moeten de Europese lidstaten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent verminderen ten opzichte van 1990. Fit for 55, een pakket met allerlei maatregelen, moet hen daarbij helpen.

Stikstof bis

De verregaande verankering van de Europese klimaatambities in wetten en verordeningen baart Demir zorgen. Ze vraagt zich hardop af of politici wel voldoende nadenken over de mogelijke juridische gevolgen op de langere termijn. “Te weinig politici stellen zich de vraag of we niet het zaadje voor stikstof bis planten”, oordeelt ze.

Volgens Demir gaat de politiek te gemakkelijk mee in de langetermijnvoorstellen van Europa, zonder na te denken over de gevolgen. Dat is naar eigen zeggen ook de reden waarom ze vandaag op de rem staat in het CO2-dossier van Timmermans. “De halve politiek staat samen met hem te dansen om hogere percentages uit de lucht te halen. Maar ze weet donders goed dat het probleem voor iemand anders zal zijn”, hekelt ze.

In dit geval wil ze vermijden dat het probleem wordt doorgeschoven naar de burgers, boeren en politici die na haar zullen komen. “Enthousiast zijn en mooie verklaringen afleggen, is te makkelijk als iemand anders het vuile werk moet doen. (…) In de politiek neem je zelf risico’s. Je besteedt ze niet uit”, besluit de minister.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/12/demir-betreurt-europees-akkoord-over-uitbreiding-ets-klimaatbeleid-zonder-sociaal-bloedbad-moet-ambitie-zijn/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Zuhal Demir (N-VA) waarschuwt voor juridische gevolgen van Europese klimaatambities: “Zaadje voor stikstof bis””

  1. Vandaar dat deze Vlaamse regering al vanaf 2028 elektrische wagens opleggen aan de Vlaming ipv in de EU op 2035. Vandaar dat iedereen de digitale meter moet hebben van de Vlaamse regering om nog meer groen stroom te stelen van de burgers als ze uit werken zijn. Vandaar dat Demir nu de schuld op de EU wil afschuiven, deze regering is nog slechter dan de EU.

  2. Cognitieve dissonantie is een overlevingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat stiekeme communisten zoals Demir de aansprakelijkheid kunnen afschuiven op de andere communisten in de Europese unie. Demir haar nalatenschap is al geschreven. Ze dacht met haar communisme haar idiote wereldbeeld in de tijdsgeest van de EU te passen en de cognitieve dissonantie zorgt ervoor dat in deze labiele periode wanneer de bomen botten, ze haar verantwoordelijkheid af kan schuiven. De moderne versie van “the devil made me do it”‘. That wasn’t real communism. Snapjem?

  3. Over Timmermans, Frans, kan ik een heel boek schrijven. In Nederland is hij als minister van – ja wat ook weer? – finaal mislukt. Zijn assistent van dezelfde politieke partij, de PvdA, overigens een dwergpartij, slaagde erin als fractievoorzitter de partij absoluut te minimaliseren. Toch is de Partij van de Arbeid op de een of andere manier nog zeer machtig: van grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven hebben ze de burgemeester weten te leveren. En ze hebben zelfs nitwits op machtige plekken in de EU zitten. Kortom, in navolging van het VK en hun Brexit, een onverwijlde Belgxit! Vlaanderen, Limburg en de Ost-Kantons kunnen samen. Wallonië kan zich bij Frankrijk aanhechten, of als de Fransen dat niet willen als zelfstandig landje verder.

  4. we moeten opnieuw meer soevereiniteit aan de dag eisen,de EEG is goed,politiek EU is zeer slecht maar brengt veel geld op voor de verkozenen en zal nooit afgebroken worden op een vreedzame manier.

  5. In Nederland worden burgemeesters niet verkozen maar aangesteld. Het komt nogal eens voor dat de burgemeester helemaal geen vertegenwoordiging is van de inwoners van een stad of gemeente..

Plaats een reactie

Delen