Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Hedendaagse Egyptenaren combineren hun gezicht met dat van een historische Egyptenaar. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Abou Jahjah over zwarte Cleopatra: “Zuiderse volken gevoelig voor vervalsing van hun geschiedenis”

Simon Segers

Opiniemaker en voormalig politicus Dyab Abou Jahjah heeft het op Twitter opgenomen voor de collectieve woede der Egyptenaren betreffende de zwarte Cleopatra op Netflix.

In een documentairereeks over Afrikaanse koninginnen op streamingdienst Netflix, speelt de zwarte Britse actrice Adele James Cleopatra. Die beslissing leidde online tot veel verontwaardigde reacties, in de eerste plaats van de Egyptenaren zelf. Gewapend met de hashtag #مصر_للمصريين (Egypte voor de Egyptenaren, red.) trokken enkele verontwaardigden naar Twitter en plaatsen zij foto’s van hun eigen gezicht, gecombineerd met bustes en andere standbeelden van bekende Egyptische figuren. Op die manier willen de deelnemers illustreren dat zij de werkelijke nakomelingen zijn van die historische Egyptenaren.

Politieke beslissing

De keuze voor een zwarte actrice was dan ook een politieke, dat liet de regisseur van de reeks weten. Er is geen enkel bewijs dat de Egyptische koningin enige Afrikaanse voorouders had, hoewel niks met zekerheid kan geconcludeerd worden. Contemporaine afbeeldingen van Cleopatra, zoals haar profiel op munten en beelden uit Rome, tonen echter een licht getinte vrouw met een gekromde neus.

Trots op hun erfgoed

Abou Jahjah heeft veel sympathie voor de verontwaardigde Egyptenaren. “Volkeren in het zuiden zijn erg gevoelig voor vervalsing van de geschiedenis. Sinds de 16e eeuw hebben westerse mogendheden geprobeerd het verhaal over de geschiedenis van deze delen van de wereld te domineren. Vandaag gebeurt het weer.” Hij noemt dergelijke beweringen niet alleen “onjuist”, maar ook “giftig”. “Honderden miljoenen mensen die tegenwoordig in moeilijke omstandigheden leven, hebben alleen hun erfgoed om trots op te zijn. Dus hoe zouden ze zich voelen als je dat van hen probeert weg te nemen en hen vertelt dat ze slechts kolonisten zijn en dat hun beschaving eigenlijk de uwe is?”

De opiniemaker eindigt door de hypocrisie van de woke-beweging aan te kaarten. “Eén ding werd na deze controverses nog maar eens duidelijk, veel mensen die denken dat ze “woke” zijn, verwerpen culturele toe-eigening als zodanig niet, net zoals ze racisme als zodanig niet verwerpen. Ze verwerpen deze dingen alleen als blanken ze doen.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Abou Jahjah over zwarte Cleopatra: “Zuiderse volken gevoelig voor vervalsing van hun geschiedenis””

  1. Jahjah heeft gelijk. Alleen zijn niet alleen zuiderse volkeren hier gevoelig voor. Wij Germanen ook, alleen is er blijkbaar een of andere samenzwering bezig die probeert dit te ontkennen.

  2. Mr JahJah, met of zonder kalashnikov, het is net door eisen vanuit uw eigen hoek, de verdrukten der aarde die allemaal racistisch behandeld worden maar hier toch blijven voor de uitkeringen en het luilekker leven, dat de politiek eist dat er telkens een zwart/bruin gekleurde medemens de hoofdrol moest spelen. Doen de regisseurs dat dan, is het ook weer niet goed. Uw woorden dat wij “weer bezig zijn, al sedert de de eeuw, de geschiedenis om te draaien”, terwijl de regisseurs dit enkel deden uit politieke druk en dus uit druk van uw soort belangengroepen. Kortom alles wat blank is, slecht is, en die en die alleen hebben een patent op racisme. Niets houdt u tegen uw kalshnikov terug op te nemen en nu terug voor de arme gediscrimineerde Egyptenaren te gaan vechten. Ik merk wel op dat de beschaving in de tijd van de farao’s en van Cleopatra destijds heel hoog was, en dat het met Egypte sedertdien steeds maar bergaf is gegaan…hoe zou dat komen?

Plaats een reactie

Delen