Demir tegen Timmermans, Vlaamse of Belgische havens, afscheid van Calvo en geweld tegen politie | PAL DAGOVERZICHT

Illustratie: Photonews en Belga

Uncategorized

Demir tegen Timmermans, Vlaamse of Belgische havens, afscheid van Calvo en geweld tegen politie | PAL DAGOVERZICHT

PAL

In dit dagoverzicht overlopen we het belangrijkste nieuws van de dag. Hieronder vindt u samenvattingen van de meestbesproken onderwerpen van de dag, gebundeld in één artikel.


Demir (N-VA) kritisch voor “onrealistische klimaatdoelstellingen” Frans Timmermans

De steeds hogere klimaatdoelstellingen van Europees Commissaris Frans Timmermans moeten de aandacht afleiden van de werkelijkheid. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Uit cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt immers dat in 1 op de 3 lidstaten van de Europese Unie de CO2-uitstoot nog steeds stijgt, ondanks “het opbod aan onrealistische doelstellingen”. Lees hier verder.

https://palnws.be/2023/05/demir-n-va-kritisch-voor-onrealistische-klimaatdoelstellingen-frans-timmermans/

Dermine (PS): “Vanuit budgettair perspectief zijn ‘Vlaamse’ havens toch een beetje Belgisch”

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) heeft op Twitter gereageerd op de communautaire rel die gisteren is uitgebroken in de Kamercommissie Defensie. Hij herinnert zijn “Vlaamse vrienden” eraan dat de federale overheid nog nooit zoveel heeft geïnvesteerd in de “Vlaamse” Noordzeehavens als vandaag het geval is. Lees hier verder.


Kristof Calvo (Groen) verlaat nationale politiek: “De revolutie staat op uitbreken”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo heeft donderdagochtend op Twitter aangekondigd dat hij in 2024 de nationale politiek vaarwel zegt. Hij wil zich focussen op de lokale politiek in Mechelen. “Iemand zoals ik, die veel wil veranderen en vernieuwen, moet ook zelf durven vernieuwen en veranderen”, schrijft hij op Twitter. Lees hier verder.


Vincent Houssin (VSOA Politie): “In Brussel wordt op dagelijkse basis geweld gepleegd tegen de politie”

In een interview met weekblad ’t Pallieterke luidt Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA, de alarmbel over het geweld tegen politieagenten. Vooral in Brussel, dat hij omschrijft als een “explosieve hoofdstad”, is de situatie dramatisch. “In bepaalde wijken is een normale controle zoals ze gebeurt in pakweg Diksmuide onmogelijk”, schetst hij. “De bewoners bekogelen de politie niet alleen met ‘ludieke’ voorwerpen zoals een pispot, maar ook met voorwerpen die dodelijk kunnen zijn, zoals molotovcocktails. Dat gebeurt niet enkel tijdens betogingen, maar op regelmatige basis. Toch halen dergelijke incidenten vaak de media niet eens, omdat ze als ‘fait divers’ worden beschouwd.” Lees hier het volledige interview.

https://palnws.be/2023/05/interview-vincent-houssin-vsoa-politie-in-brussel-wordt-op-dagelijkse-basis-geweld-gepleegd-tegen-de-politie/

Ron DeSantis kondigt kandidatuur voor Amerikaans presidentschap aan

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft woensdagavond in een livegesprek met Elon Musk op Twitter aangekondigd dat hij in 2024 een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Door technische problemen liep het event ruim twintig minuten vertraging op. Lees hier een opiniestuk van Jurgen Ceder over Donald Trump, Ron DeSantis en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.


Nicolas Bouteca over vertrek Groen-kopstuk Calvo

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) zou het van zin voor politieke vernieuwing getuigen als Groen-Kamerlid Kristof Calvo bij zijn vertrek in 2024 afstand doet van zijn uittredingsvergoeding. “Het lijkt mij niet onverstandig om dat te doen”, aldus Bouteca. Lees hier het gesprek met Bouteca over het vertrek van Kristof Calvo.


Kan Vlaanderen de sociale partners meekrijgen in het verhaal van geregionaliseerd openbaar vervoer?

Om sociale partners mee te krijgen het verhaal van een geregionaliseerd openbaar vervoer, zal de Vlaamse overheid wel wat moeite moeten doen als het ooit zover zou komen. Vakbondslui en PVDA’ers stellen regionalisering namelijk valselijk gelijk aan privatisering. Lees hier waarom de sociale partners geen revolutie moeten vrezen als het openbaar vervoer volledig geregionaliseerd wordt.


PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen