Els Ampe start nieuwe politieke beweging ‘Voor U’: “Mikken op 7 procent van de stemmen”

Els Ampe. Photonews

Uncategorized

Links activisme gelinkt aan psychopathie en narcisme volgens wetenschappelijke studie

Simon Segers

Volgens een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Psychology is links politiek activisme gecorreleerd met persoonlijkheidskenmerken als narcisme, maar paradoxaal genoeg niet met bijvoorbeeld inzet voor sociale rechtvaardigheid.

Professor psychologie Alex Bertrams en onderzoekster Ann Krispenz, de auteurs van de studie, zijn beiden werkzaam aan de universiteit van Bern. Ruim 760 participanten vulden vragenlijsten in waarin gepeild werd naar links autoritarisme, altruïsme, inzet voor sociale rechtvaardigheid en de zogenaamde ‘duistere drie’ persoonlijkheidskenmerken. Dat zijn trekken als narcisme, psychopathie en machiavellisme (manipulatieve gedragingen die het eigenbelang dienen, red.).

Uit de resultaten bleek dat de ideologische overtuiging dat een gewelddadige revolutie tegen bestaande sociale structuren gerechtvaardigd is, positief gecorreleerd is met narcisme en psychopathie. Interessanter is wel dat altruïsme en inzet voor sociale rechtvaardigheid niet samenhangt met die neiging naar gewelddadige revolutie. “Gezien die resultaten veronderstellen wij dat sommige linkse politieke activisten niet werkelijk streven naar sociale rechtvaardigheid en gelijkheid, maar het politiek activisme veeleer aangrijpen om geweld tegen anderen te rechtvaardigen of uit te oefenen om hun eigen egoïstische behoeften te bevredigen”, aldus Bertrams en Krispenz.

BLM-rellen

De auteurs vestigen verder ook de aandacht op een zekere vooringenomenheid in de psychologie als wetenschappelijke discipline. Autoritarisme wordt immers veeleer gelinkt aan individuen met een conservatieve overtuiging. Over het bestaan van links autoritarisme heerst echter algemeen veel meer scepsis, ondanks bevindingen van verschillende vorsers. Zo bleek uit een andere studie dat er een sterke correlatie bestaat tussen links autoritarisme en sympathie en zelfs deelname voor het burgergeweld tijden de Black Lives Matter-rellen in navolging van de dood van George Floyd in mei 2020. Bertrams en Krispenz vermelden eveneens een onderzoek uit december vorig jaar waarin geconcludeerd wordt dat meer linkse activisten voorstander zijn van (dodelijk) geweld tegen politieke tegenstanders dan hun rechtse tegenhangers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Links activisme gelinkt aan psychopathie en narcisme volgens wetenschappelijke studie”

  1. dit artikel komt juist op tijd.De Raad van State geeft de goedkeuring om een betoging te houden in Br van het VB,close bijt in het stof.Ik ben benieuwd of de tegenbetogingen,die niet naar de RvS geweest zijn maar die ook niet mochten komen nu wel mogen komen,want feitelijk verboden door de burgemeester,de linkse close.1302 aan de Zenne,Schild en Vriend,wat Waals is,vals is,sla dood,.700 jaar later is er nog niets veranderd,.Wat doen wij toch Vlamingen?

  2. Het geweld (rellen, plunderingen (BLM), moord (Van Gogh, André Cools, Pim Fortuyn, Rode Brigades, enz.), uitsluiting van andersdenkenden (VB) en racisme (witte mannen) komt bijna uitsluitend van links. Ik beweer dit al dertig jaar en nu komen wetenschappers tot hetzelfde besluit. Ben ik een genie of juist maar een beetje vooruit op mijn tijd?

  3. Links = communisme = geweld (moord) en het dan op rechts steken.
    Ze ontkennen voortdurend de waarheid, de enigen die de waarheid spreken is rechts.
    Links ontkent zelfs dat ook Hitler een harde socialist (communist) was, hij werkte zelfs samen met de moslims om de joden uit te roeien. Hitler vond het islam geloof top. Dus Hitler heeft niets met rechts te maken.
    Persoonlijk vond ik Hitler ook maar een vuile massa moordenaar.
    Dus links, opkrassen maar, en de wereld zal een heel stuk rustiger en rechtvaardiger zijn, punt.

Plaats een reactie

Delen