Het Smelt: "Een Vlaamse renaissance binnen de kunstvorm"

Het Smelt. Trailer YouTube

Uncategorized

Vakbonden stellen regionalisering valselijk gelijk aan privatisering

Wannes Neukermans

Het debat over een (verdere) regionalisering van het openbaar vervoer is momenteel niet aan de orde, stelt vakvond ACV. Dat komt omdat vakbonden in regionalisering een afbrokkeling van hun macht zien en omdat ze regionalisering ten onrechte zien als een synoniem voor privatisering.

“Als N-VA het spoor wil regionaliseren, is dat enkel om het nadien verder te privatiseren”, schreef PVDA’er Herwig Lerouge enkele jaren terug in het PVDA-blad ‘Solidair’. Het geeft weer hoe communisten en vakbondslui richting Vlaanderen kijken. Als die regio grip krijgt op het openbaar vervoer, zal dat zorgen voor “een ongebreidelde politiek van sociale afbraak, privatisering en vakbondsbashing”.

Dat klopt in de praktijk niet. Er wordt altijd naar De Lijn gewezen. De nieuwe beheersovereenkomst stelt dat de komende jaren meer dan de helft van de kilometers zal gereden worden door privé-exploitanten. Dat is géén privatisering, maar uitbesteding. Openbare vervoersmaatschappij De Lijn blijft in handen van de Vlaamse overheid. “Uitbesteding is geen privatisering”, legt ook VRT-mobiliteitsexpert Hajo Beeckman uit.

Lees hier verder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen