Classic Ford Mustang Eleanor - Bron: Shutterstock

Uncategorized

99-jarige Jozef mag nog altijd autorijden

Stijn Derudder

Volgens verkeersveiligheidsinstituut VIAS is Jozef Verbeeck de oudste bestuurder van België. Bijna 100 jaar is hij. In België en de rest van Europa is er geen leeftijdsgrens om met de auto te rijden. De kranige Jozef beschouwt zijn auto als “zijn vrijheid” en hij rijdt nog regelmatig rond in zijn Aarschot.

Verbeeck rijdt altijd rustig met zijn auto: “Af en toe ga ik nog eens naar mijn stamcafé voor een koffie of naar de supermarkt. Dat is niet per se nodig, want mijn kinderen doen boodschappen voor mij. Maar mijn auto is een beetje mijn vrijheid.”

Die vrijheid is ook voor een 99-jarige nog altijd gegarandeerd. Stef Willems van het VIAS Institute, het Belgisch kenniscentrum voor de verkeersveiligheid, vertelt dat er in België geen leeftijdsgrens bestaat: “Dat is trouwens in heel Europa zo. Er is wel een Europese richtlijn die enkele regels oplegt. Die zegt dat je bij bepaalde aandoeningen niet mag rijden, bijvoorbeeld wanneer je problemen hebt met je zicht. Maar op rijden staat geen maximumleeftijd.”

Beperkingen

Er is dan wel geen maximumleeftijd, maar er zijn wel ‘beperkingen’ in sommige gevallen. Dat is het geval voor de 99-jarige. “Ik mag mij verplaatsen binnen de straal van twintig kilometer”, zegt Verbeeck. “In de avond rijden mag ik niet en de snelweg is ook verboden terrein. Maar dat vind ik allemaal niet erg. Op de snelweg heb ik toch niet veel meer te zoeken.”

Sommige Europese landen leggen strengere regels op. Zo screent Nederland om de vijf jaar chauffeurs die 75 jaar of ouder zijn. “Een grote Europese studie heeft uitgewezen dat de kosten daarvan niet opwegen tegen de baten. Het verkeer wordt er niet veiliger door. Daarom volgen wij in België alleen die chauffeurs op van wie we weten dat ze een probleem hebben”, vertelt Stef Willems van VIAS.

“Een goede oplossing voor iedereen”

Jozef Verbeeck gaat sinds 2021 elk jaar langs bij CARA, het rijgeschiktheidscentrum van VIAS. Daar wordt hij getest of hij nog goede reacties heeft en alle verkeersborden kan lezen. Dat bleek onlangs voor het derde jaar op rij in orde te zijn. Een dokter had hem aangeraden om langs te gaan.

“Die dokter mag in principe zijn rijbewijs afnemen, maar dat is een heel ingrijpende beslissing”, zegt Stef Willems van VIAS. “Daarom werd hij doorverwezen naar ons. Hij compenseert zijn rijgedrag door rustig te rijden en geen plotse bewegingen of gevaarlijke manoeuvres te maken. Met de beperkingen op zijn rijbewijs kan hij zo nog veilig de weg op en behoudt hij zijn mobiliteit. Een goede oplossing voor iedereen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

2 gedachten over “99-jarige Jozef mag nog altijd autorijden”

  1. Elke dag worden er nieuwe wetten en regeltjes ingevoerd, die onze vrijheid, ook die van vrije meningsuiting, inperken. Iemand van 99 jaar, met al zijn ervaring op de weg, rijdt waarschijnlijk veel veiliger dan bepaalde ‘jongeren’ of mensen met een rijbewijs, die met alle opgelegde, dikwijls absurde snelheidsbeperkingen, niet meer kunnen of durven op een normale manier rijden.

Plaats een reactie

Delen