Van Grieken blikt vooruit op protestmeeting: "Politiek moet luisteren naar verzuchtingen van Vlamingen"

Tom Van Grieken. Photo News

Binnenland politiek

“Brusselse politici staan volledig los van Vlaamse publieke opinie”

Anton Schelfaut

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) zijn de anti-Vlaamse uitspraken van Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) het gevolg van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Die bood immers een vruchtbare voedingsbodem voor de totstandkoming van een afzonderlijke Brusselse publieke opinie, legt Bouteca uit in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Op pinkstermaandag verzamelden zo’n 3.000 sympathisanten van het Vlaams Belang op het Brusselse Albertinaplein voor de ‘Doe ze Luisteren’-protestmeeting van de partij. Dat was echter niet naar de zin van Brussels minister Sven Gatz. Hij schreef op Twitter dat dergelijk “gespuis” niet welkom is in de hoofdstad en haalde voor de gelegenheid een oude FDF-slogan vanonder het stof. “Keer naar uw dorp”, luidde de niet mis te verstane boodschap van de Open Vld’er.

Pyrrusoverwinning

Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) vindt dergelijke uitspraken niet verstandig, maar tot een persoonlijke electorale afstraffing voor Gatz zullen die volgens hem niet meteen leiden. “Dat is een van de gevolgen van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde”, legt hij uit. “Brusselse politici zijn volledig los komen te staan van de Vlaamse publieke opinie. De Vlaamse Beweging was een grote voorstander van de splitsing van BHV, maar die werkte de totstandkoming van een afzonderlijke Brusselse publieke opinie wel in de hand.”

“Op dat vlak is de splitsing van BHV een beetje een pyrrusoverwinning gebleken”, vervolgt Bouteca. “Iemand als Sven Gatz moet geen enkele stem meer winnen in Vlaanderen. De Brusselse afdelingen hebben afstand genomen van de nationale partijen en zijn moeilijk in het gareel te houden. Ze varen hun eigen Brusselse koers.”

Lees hieronder het volledige interview met politicoloog Nicolas Bouteca:
https://palnws.be/2023/06/nicolas-bouteca-politicoloog-ugent-meer-vlaanderen-is-niet-langer-een-doelstelling-van-cdv/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over ““Brusselse politici staan volledig los van Vlaamse publieke opinie””

  1. Sven CATZ heeft te veel bier gedronken in een bepaalde periode van zijn carrière. Op de koop toe is hij lid van een partij Open VLD voorheen gekend als Pest Voor Vlaanderen. In catalogeer deze man als een NESTBEVUILER die enkel de centen van de VLAANDEREN wil.

  2. Als Vlaamsgezinde Brusselaar zeg ik aan Vlaanderen laat Brussel los! Hou op met bedelen bij de Brusselse politici om een Vlaamse schepen te hebben per gemeente, schaf het Nederlandstalig Brussels parlement af, vraag niet langer een vaste verdeelsleutel voor het aantal Vlaamse parlementsleden enz. Wij, Vlaamse Brusselaars hebben NIETS aan die zogeheten Brusselse Vlaamse ministers of schepenen. Het zijn allemaal ” des Flamands de service” , opportunisten van de ergste soort die op hun knieën zitten bij hun franstalige collega’s om een postje te krijgen. Wil Brussel nog de hoofdstad zijn van alle Belgen, dus ook van de Vlamingen wel dan moet ze dat verdienen. Vlamingen moeten dat niet afkopen. Vlaanderen investeer zeer veel in Brussel, maar krijgt altijd stank voor dank. Het kan dat geld veel beter anders besteden dan in die bodemloze Brusselse put te gooien.

  3. Wij zijn geen Belgen en Brusselaars geen Vlamingen, tenzij zij zich individueel en expliciet profileren als dusdanig. Vlaanderen moet scheiden van België. Over het principe van de scheiding wordt alleen tussen de Vlamingen onderling onderhandeld. Dwz via referendum. Praktische zaken na de scheiding dient te worden onderhandeld met de Belgen. Wij zullen geen Frans spreken maar gebruik maken van tolken de tijdens de onderhandelingen met de Franstalige Belgen. Confederalisme kan overwogen worden met Nederland, Duits OstBelgiën en het Groot-Hertogdom-Luxemburg.

  4. Gatz kan straffeloos massa’s Vlamingen beledigen: gespuis, vroeger mestkevers genoemd, en hoe noemde Onkelinck ze ook alweer? Gatz is te opportunistisch om in analogieën te denken, maar hoe werden de joden in nazi-Duitsland genoemd? Vandaag vindt men dat terecht ontoelaatbaar, behalve Gatz.

  5. Sven Gatz schreef op Twitter dat dergelijk “gespuis” niet welkom is in de hoofdstad en haalde voor de gelegenheid een oude FDF-slogan vanonder het stof. “Keer naar uw dorp” (sic). Enkele jaren geleden ging ik als toeschouwer naar een meeting van FDF toppers uit de Rand op de site van de Brusselse ULB. Op het einde mocht het publiek vragen stellen. Mijn betoog: Belgische compromissen worden gesloten door meerderheden in beide taalgebieden en dragen dus een gedeelde verantwoordelijkheid voor het resultaat. Men kan derhalve moeilijk beweren dat ene of gene partij politiek de dupe was van het compromis. Wat is het alternatief? Juist, het ultieme compromis gekoppeld aan de splitsing van België. Ook op dat punt waren de meningen verdeeld bij het publiek en het panel. Scheiden is geen misdrijf. De bereidwilligheid tot dialoog zie ik niet bij de liberale ersatz Sven Gatz. Die man is blijkbaar als een lompe gefrusteerde boer geboren en zal zo waarschijnlijk ten onder gaan.

Plaats een reactie

Delen