De week waarin de democratie haar gezicht verloor

Theo Francken. Belga

Uncategorized

Theo Francken: “Grootste vijand van onze democratie komt van binnenin”

Gastauteur

Theo Francken is Kamerlid voor N-VA. In deze vrije tribune legt hij uit waarom vorige week een slechte week voor de democratie was.

Democratie is ons hoogste goed, omdat het als samenlevingsvorm de hoogste garantie biedt op individuele vrijheid, mensenrechten, vrede, veiligheid en welvaart.

Vorige week was een slechte week voor de democratie. Een drieluik.

Vandecasteele

Take 1: Vandecasteele is terug. Iedereen blij. Politieke recuperatie tegen 100 procent. De minister van Justitie – persoonlijke vriend van de familie – gaat naar de studio’s om zijn vreugde te etaleren, maar komt niet naar de Kamer wegens zijn kersverse vaderschap.

Dat met de vrijlating van de Iraanse staatsterrorist Assadi de rechterlijke macht te kijk wordt gezet, de grondwet wordt verkracht en het parlement buitenspel gezet, kan de euforie niet dempen. De vragen die gesteld worden zijn voorspelbaar en oppervlakkig. De enige vragen die er echt toe doen: ‘Hoe kan je in de toekomst vermijden dat dit nog gebeurt?’ en ‘Wat is onze Belgische strategie ten aanzien van het ayatollahregime in Iran?’ worden door geen enkele journalist gesteld. De vreugde over deze smadelijke Westerse nederlaag is misplaatst. Iran wint over de hele lijn. Onze grondwet is een vodje papier.

Sanda

Take 2: Een onschuldige student sterft. Sanda Dia wou graag lid worden van het elitaire Antwerpse Reuzengom. Waarom? Geen idee. In mijn studententijd hadden we er op fuiven of cantussen enkel ruzie en ellende mee. Het woord ‘arrogant’ leek ervoor uitgevonden.

Sanda sterft tijdens het doopritueel. Er komt een proces en een finale uitspraak met werkstraffen. De volkswoede ontbrandt. De linkse insinuaties van ‘klassenjustitie’ en ‘racistische rechters’ zijn niet meer te tellen. Het contrast met de linkse verontwaardiging over ‘activistische rechters’-kritiek na dubieuze migratierechtspraak, is treffend. Een publieke heksenjacht op alles en iedereen die ooit maar iets met Reuzengom te maken had, breekt uit. De voorzitter van de christendemocratie surft lekker mee op de woeste baren van de volkswoede en gaat vol uit de bocht. Op TikTok.

Alexander De Croo

Take 3: Heb je het weekendinterview in HLN met premier De Croo al gelezen? Op de vraag of hij opnieuw een regering zou maken zonder de twee grootste partijen van België (N-VA en VB) en zonder meerderheid in Vlaanderen antwoordt hij – weliswaar omfloerst – ‘Ja’. En over migratie, hét topic ‘numero uno’ volgens elke recente opiniepeiling, geen enkele kritische vraag aan de regeringsleider. Zero. De Belgische asielpuinhoop is nochtans niet meer te overzien.

In de Kamer meldt de minister van Binnenlandse Zaken terloops dat ze de partijfinanciering zal bijsturen. Om een ‘gelijk speelveld voor iedereen te creëren’ moeten de grote partijen maar wat minder krijgen. Ze laten de winnaars van de verkiezingen dus niet enkel niet mee besturen, ze gaan ons nu ook financieel droogleggen.

Democratie als samenlevingsconcept staat wereldwijd onder druk, maar de grootste vijand van onze democratie komt van binnenuit.

Vorige week bereikten we een nieuw dieptepunt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Theo Francken: “Grootste vijand van onze democratie komt van binnenin””

  1. Ik zal nooit (meer) voor de dictators van NVA stemmen maar ik moet toegeven dat Francken het hier bij het rechte eind heeft! Maar laat dat nu net het probleem zijn: NVA praat veel, maar doet uiteindelijk het tegenovergestelde van wat ze zeggen!

  2. Dat de grootste vijand van de democratie van binnenin komt is inderdaad een waarheid als een koe, Mr. Francken. Ik had ongeveer dezelfde bedenking gemaakt toen ik uw gesprek op de RTBF(?) er op heb nagekeken, waar u aan onze Waalse landgenoten een vrijbrief heeft gegeven om toch maar door te gaan met het melken van de federale schatkist, die toch rijkelijk wordt aangevuld met de belastingen opgehaald in Vlaanderen. Als dat geen koehandel is, om geen straffere taal te gebruiken, dan weet ik er ook niets meer van. Ik wens de N-VA veel succes met hun opvrijen van de PS, na 2024 zal jullie N-VA dan zelf wel kopje onder gaan, het bewijs wordt stilaan geleverd door de Vlaamse regering. Beter had u eens een lesje geleerd in de “Afspraak op vrijdag” waar dhr. Annemans voortdurend werd onderbroken om hem toch maar niet aan het woord te laten ivm zijn uitgewerkte plan om Vlaanderen af te splitsen van België. Met of zonder N-VA, zij zullen er vanaf 2024 aan beginnen werken !

  3. staan we voor een revolutie of niet?Walen die hun gedacht niet krijgen zullen revolteren,linkse anarchisten zijn altijd bereid om revolutie te maken,ze hebben niets en hebben bijgevolg niets te verliezen,alleen afnemen van zij die wel hebben.Wij,Vlamingen,werken veel en hebben geen tijd om te revolteren want ons huis moet afbetaald worden en we hebben veel te verliezen.1 op 2 werkt niet in wallonië en van zij die werken is de helft ziek of aan de ziekenkas.Hoe we het moeten oplossen blijft een cruciale vraag in 2024 maar we weten nu al dat er een federale regering zal gevormd worden met 10% van de Vlaamse stemmen,en de federale geniet van de steun van de linkse woke-EU,tenzij links en groen overal buitenvliegen en nationalistische partijen de macht in de EU overnemen.Na enkele maanden anarchistische revolutie zal de rust terug keren en zal de EU door sterke leiders geleid worden,in linkse termen zullen dit dictators zijn,maar ze zullen de welvaart terug brengen

  4. Een slechte week voor de democratie was. Citaat Theo Francken. Theoke komy hier toch de populist uithangen zeker. België is nooit een democratie geweest. Ter illustratie geef ik ook een citaat: “De kracht van de massa wordt na 1830 nog steeds tot en met verlamd door een zeer beperkte vertegenwoordiging” (bron: Nieuwe geschiedenis van België). Het onvermogen van de massa om de regeringsleiders te verkiezen is anno 2023 nog altijd bestaande. De beperkte vertegenwoordiging anno 2023 vervangen door de totalitaire patricratie. Niet het volk vormt een gevaar voor de democratie maar de junta van de particratie, de loge van de 21 ste eeuw. Quid justitie? De klassenjustitie in België is de realiteit schaamteloos uitgerold in de case Sanda Dia. Het liberale corrupte klassengerecht heeft de gruweldood van op Sanda Di afgedaan als een ongeval. De opstand van het volk, tegen dit schandalig banaliseren van de feiten/aansprakelijkheid van de daders, is terecht. Bij bloedmisdaden moet in de toekomst beroep gedaan worden op een volksjury die zich zal moeten uitspreken over de schuldvraag en de strafmaat.

  5. “Dat de vijand van binnenin komt” is absoluut correct, maar hij vergeet een paar zaken.
    1) Partijen in het EP die NIET willen of zich onthouden (nog laffer) dat Hongarije de EU voorzit in 2024 ; ondermijnen de democratie
    2) Politici die niet willen dat de corona maatregelen worden geevalueerd, en weigeren de gevolgen van de gifspuiten te onderzoeken ; ondermijnen de democratie.
    3) Politici die de voorzitter van de EC gewoon laten voortdoen, zelfs als ze weigert om de contacten met Big Pharma vrij te geven : ondermijnen de democratie
    4) Politici die vrij spel geven aan zij die de welvaart en welzijn in Europa vernietigen : ondermijnen de democratie
    5) Politici die de proxy-oorlog in de Oekraine willen opdrijven ipv van vrede te bewerkstelligen : ondermijnen de democratie
    6) Politici die de klimaatmaatregelen van de globalisten onderschrijven zoals slaven : ondermijnen de democratie
    7) Politici die onze samenleving willen vernietigen waanzinnig hoge subsidies geven : ondermijnen de democratie
    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan.
    Dus Mr Francken eerst eens in eigen boezem kijken zou ons al een pak dichter bij de democratie brengen.

  6. De enige oplossing is de ontbinding van de miskleun Belgie.
    De Walen terug naar Frankrijk want ze voelen en leven in eerste instantie als Fransen.
    De Oostkantons terug naar Duitsland want dat zijn duitsers.
    Vlaanderen een onafhankelijk land zonder het betuttelend gezever van Europa.
    Brussel een soeverijne stadstaat en de koning mogen ze hebben.

Plaats een reactie

Delen