Dreigt communautaire spanning cd&v te verdelen?

Hendrik Bogaert en Sammy Mahdi. Belga en Photo News

Binnenland politiek

Dreigt communautaire spanning cd&v te verdelen?

Anton Schelfaut

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) dreigt de communautaire verdeeldheid binnen cd&v een moeilijke kwestie te worden. “Je voelt dat er binnen die partij een spanning aanwezig is”, zegt hij in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Cd&v-Kamerlid Hendrik Bogaert pleit op Twitter regelmatig voor meer Vlaams zelfbestuur. Hoewel hij binnen zijn partij op een zijspoor is beland, spreekt uit de “oudere vleugel” van cd&v, waartoe onder meer Koen Geens, Wouter Beke en Servais Verherstraeten behoren, nog steeds veel Vlaamsgezindheid. Althans, dat zegt politicoloog Nicolas Bouteca in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Federale kieskring

Tegenover die Vlaamsgezinde vleugel binnen cd&v staan ook een aantal jongere spelers, waaronder voorzitter Sammy Mahdi, die minder bezig zijn met een staatshervorming. “Zij denken eerder in termen van herfederaliseren. Ook voor een federale kieskring is bij een aantal jongere cd&v’ers animo”, schetst Bouteca. “Je voelt dat er binnen die partij een spanning aanwezig is.”

Welke strekking uiteindelijk de bovenhand zal halen, kan Bouteca moeilijk inschatten. “De ‘Vlaamsgezinde’ cd&v’ers, zoals Benjamin Dalle en Hilde Crevits, hebben nog steeds een belangrijke stem binnen de partij, maar het is niet meer de partij van een aantal decennia geleden die streeft naar meer Vlaanderen. Dat is op dit moment niet langer een doelstelling van cd&v”, klinkt het.

Bouteca is naar eigen zeggen benieuwd welk standpunt cd&v zal innemen, omdat een communautair programma van de partij al lang op zich laat wachten. “Ik weet niet waar cd&v op communautair vlak precies voor staat. Daarom zou ik graag een inhoudelijk congres zien waarop duidelijke standpunten worden ingenomen”, besluit hij.

Lees hieronder het volledige interview met politicoloog Nicolas Bouteca:
https://palnws.be/2023/06/nicolas-bouteca-politicoloog-ugent-meer-vlaanderen-is-niet-langer-een-doelstelling-van-cdv/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Dreigt communautaire spanning cd&v te verdelen?”

  1. Herfederaliseren zal niet zomaar aanvaard worden en federale kieskringen evenmin. Dat is allemaal van de oude stempel, zoals de CD&V zelf. Je moet met hervormingen komen die werken. Open VLD, CD&V en het dogmatische Groen die niet met oude recepten afkomen, gaan ten onder. Vooruit is ook zo, maar ze genieten tijdelijk van een ‘Rousseau’ effect.

  2. Duidelijk standpunten innemen en er steeds willen ‘bij zijn’ (om bevriende organisaties van de nodige geldstromen te voorzien) gaan niet samen.
    As simple as that. Deze stilstand zal blijven aanhouden en de partij zal verder verschrompelen, de postjes zullen nog wel blijven komen maar uiteindelijk zullen ze toch moeten opgaan in de NVA. Een klein deel zal dan ook overstappen naar Vooruit. Eens Belgie (dat tot op den draad versleten is) onder curatelen komt kan het vlug gaan. Soms kunnen voorspellingen simpel zijn.

  3. Nele,BDW is de enige politieker die een klare kijk heeft op de belgistaanse toestand en T v Grieken heeft dezelfde afslag genomen.In politiek moet je de ratio volgen en niet je hart,denk daar eens aan nele

Plaats een reactie

Delen