Vlaams Parlement moet symbolische schadevergoeding betalen aan Sihame El Kaouakibi

El Kaouakibi vroeg parlementaire medewerkers aan maar kreeg ze eerst niet. Photonews

Cultuuroorlog

John Cleese weigert controversiële transgenderscène ‘Life of Brian’ te schrappen

Simon Segers

De legendarische Britse komiek John Cleese (83) heeft op Twitter laten weten dat hij niet van plan is om de beruchte Loretta-scène te schrappen in de theateradaptatie van de satirische film ‘Life of Brian’. In de bewuste scène ridiculiseert Cleese’s personage een man die zich als vrouw identificeert.

Life of Brian dateert uit 1979 en is een productie van het Britse komedie-ensemble Monty Python. De film speelt zich af in de Romeinse provincie Judea en is een parodie op het levensverhaal van Jezus Christus. Ten tijde van verschijning ontstond enige ophef omwille van de vele gewaagde uitlatingen tegenover de christelijke godsdienst, maar de film heeft sinds decennia de status van komische klassieker. De controverse is nu echter terug van weggeweest, hoewel het deze keer geen christelijke tenen zijn waar op getrapt is.

“Verzet tegen de realiteit”

In een van de beginscènes zegt het personage Stan (gespeeld door Eric Idle) dat hij “vanaf nu wilt dat iedereen hem Loretta noemt”. Hij verkondigde verder ook dat hij kinderen wilt en dat dat binnen de rechten van iedere man valt. John Cleese’s karakter stelde daarop de vraag hoe ‘Loretta’ plande om die vrucht te laten groeien in zijn mannenlichaam. “Ga je de foetus in een doos bewaren?”, spotte hij. De overige groepsleden raken het eens dat Stan, ondanks zijn biologische beperkingen, het recht heeft om kinderen te krijgen “als symbool van hun verzet tegen onderdrukking”. “Symbolisch voor zijn verzet tegen de realiteit”, bood Cleese als weerwoord.

De acteurs die deelnemen aan de theaterproductie hebben Cleese geadviseerd om die scène nu te laten vallen. “Ik heb, uiteraard, geen intentie om dat te doen”, schreef hij op Twitter. Hij uitte verder ook zijn verbazing dat dergelijke topartiesten vastbesloten zijn dat de productie daarmee ook niet zou weggeraken in een stad als New York. “Gaan fans van Monty Python dan niet komen opdagen omdat we een scène brengen waarmee ze al 40 jaar lachen?”, aldus Cleese.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “John Cleese weigert controversiële transgenderscène ‘Life of Brian’ te schrappen”

Plaats een reactie

Delen