Rellen in Duitsland na veroordeling links-extremisten 

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Rellen in Duitsland na veroordeling links-extremisten 

Guus van Betten

In de rechtbank van Dresden werden gevangenisstraffen gevonnist in een geruchtmakende zaak tegen Lina E. en drie van haar trawanten. Zij werden veroordeeld voor mishandeling en lidmaatschap van een criminele extreemlinkse organisatie. 

Lina E. wordt beschouwd als de leider van een extreemlinkse groep die tussen 2018 en 2020 gruwelijke aanslagen uitvoerde op vermeende neonazi’s in Duitsland. De geweldplegers hadden het evenzeer gemunt op rechters, politieagenten en ondernemers. De onfortuinlijke slachtoffers werden opgewacht door de extreemlinkse bandieten en met kettingen gegeseld. De bende had ook hamers bij om knieschijven te breken. Dertien mensen raakten daarbij zwaargewond. Twee van hen verkeerden zelfs in levensgevaar. 

Veroordeeld in de rechtbank 

In de rechtbank werd Lina E. veroordeeld tot ruim vijf jaar cel, hoewel de federale aanklager acht jaar had geëist. “Tegenstand bieden aan rechtse extremisten is een respectabel motief”, verduidelijkte rechter Hans Schlüter-Staats. Drie andere bendeleden kregen eveneens celstraffen opgelegd.  

Rellen en brandstichting 

Waar de meeste mensen met afgrijzen kennisnamen van de feiten, is dat anders bij de Duitse linkerzijde. Al in de rechtszaal werd Lina E. door haar aanwezige medestanders als een rockster onthaald. Onder een daverend applaus werd ze woensdag de rechtbank binnengeleid, maar de sfeer sloeg om toen de rechter het vonnis uitsprak.  Antifascistische spreekkoren weerklonken door de zaal waardoor de zitting tijdelijk onderbroken moest worden.

Op straat ging het protest verder. In Dresden en in Leipzig, de thuisstad van Lina E., gingen al verschillende wagens in vlammen op en werden gebouwen beschadigd. Honderden sympathisanten kwamen op straat en bestookten de politie met stenen, flessen en vuurwerk. De Duitse politie zet zich schrap voor nog meer vergeldingsacties. Op Indymedia, een extreemlinks platform, roept men alvast op om voor elk jaar cel dat Lina E. gekregen heeft, een miljoen euro aan schade te veroorzaken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

6 gedachten over “Rellen in Duitsland na veroordeling links-extremisten ”

  1. links zijn anarchisten,de revolutie begint altijd met hen,idem hier ,woke en links wil zelf de macht nemen.Anarchie is dan niet ver af,met rechts en extreem rechts kunnen de mensen op hun beide oren slapen,hun auto zal er ‘ s anderendaags nog staan,met links …..

  2. Dit is een goed moment om vanaf nu bij elk debat, elk interview met een linksgezind politicus, te vragen om communisme, Marx en universeel basisinkomen te veroordelen voor het debat begint. Zo verliezen ze altijd.

  3. “Tegenstand bieden aan rechtse extremisten is een respectabel motief.” Werkelijk? Dat is als tegen IS zeggen: “weerstand bieden aan islamcritici is een respectabel motief.”

  4. “Tegenstand bieden aan rechtse extremisten is een respectabel motief” lijkt slechts een gedeelte van een uitspraak en zou beter onmiddellijk worden gevolgd door “maar wettigt de gestelde gewelddaden niet”. Hoe dan ook, het is een ongelukkige formulering door de rechter, die hierdoor terecht een vermoeden van partijdigheid oproept.

Plaats een reactie

Delen