Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Vlamingen werken gemiddeld 5 jaar langer dan Walen

Wannes Neukermans

Vlaams rechts schept continu het beeld van luilekkerende Walen en hardwerkende Vlamingen. En dat beeld wordt nadien door Franstalig rechts misbruikt, stelde een Waals PS-parlementslid enkele maanden terug. Ook Paul Magnette zelf deed hierover opvallende uitspraken, die bij heel wat politici in het verkeerde keelgat geschoten waren. Maar de cijfers bevestigen het stereotype voor een deel.

Tabellen van de FOD Werkgelegenheid stellen dat Vlamingen in dit land gemiddeld vijf jaar langer werken dan Walen. Het aantal effectief gewerkte jaren ligt in Vlaanderen op 33,2 jaar. In Wallonië is dat 28,1 jaar. In het Brussels Gewest gaat het over 24,1 jaar. Ook het aantal beroepsactieve jaren verschilt sterk: 34,4 jaar in Vlaanderen en 30,5 jaar in Wallonië.

Dat is niet het gevolg van erfelijke luiheid waaraan de Walen lijden. “Maar door het huidige systeem hebben ze geen ‘goesting’ om te werken”, oordeelde Rudy Aernoudt enkele maanden terug. Daarom is het volgens N-VA en VB zaak om de touwtjes volledig in eigen handen te krijgen.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Vlamingen werken gemiddeld 5 jaar langer dan Walen”

  1. Dan zwijgen we nog maar van de mensen die helemaal niet werken en hun hele leven teren op uitkeringen die je onbeperkt kan genieten als je het verstandig aanpakt.

  2. Normaal Walen, zeg maar Franstaligen, zijn slimmer dan de Vlamingen. Hierbij aansluitend, het Waalse hangmatsysteem of fraude kan alleen genhandhaafd worden dankzij Vlaamse politici (meerderheid), die zich fier profileren als een bende losers.

  3. Vlaamse politici en per uitbreiding de meerderheid der Vlamingen gedragen zich als de natte dweilen van de Franstalige Brusselaars en Walen. Anecdote. In 1940 ging de Vlaamse patriot en activist, August Borms, zijn beklag maken over het Waals profitariaat op de kap van de Vlamingen, bij de Duitse bevelhebber Alexander von Falkenhausen. Deze laatste kon maar niet begrijpen hoe een Waalse minderheid erin kon slagen een meerderheid uit te buiten. In die orde kan ik niet begrijpen hoe de Vlaamse meerderheid vrijwillig afstand deed van haar demografische politieke meerderheid in het parlement. Overal ter wereld zou men dergelijk hoogverraad sanctioneren met de doodstraf.
    Wie waren die mensen uit de grot van Plato? Juist onze Vlaamse voorouders.

Plaats een reactie

Delen