Voormalig voorzitterskandidaat Schelfhout over malaise Open Vld: “Iedereen aan boord houden is onrealistisch”

Geert Wilders. Photonews

Uncategorized

Iraanse bokskampioen dreigt geëxecuteerd te worden

Sonja Dahlmans

In maart 2022 werd bokskampioen Javad Vafaei (27) in Iran gearresteerd en in november van dat jaar werd hij ter dood veroordeeld. De bokser had kritiek geuit op de slechte economische omstandigheden en de corruptie in het land. Daarnaast was Vafaei lid van de Iraanse oppositiepartij. Sinds zijn arrestatie zit Vafaei gevangen, wachtend op de voltrekking van zijn doodvonnis. Dit zou inmiddels aanstaande zijn. Diverse bronnen vermelden dat een rechter vanuit de Mashhad gevangenis dit zou hebben bevestigd. In deze gevangenis werden reeds eerder honderden mensen in het geheim geëxecuteerd.

Al eerder werden Iraanse atleten door het regime gedood. Zo werd worstelkampioen Navid Afkari in 2020 vermoord. Volgens Human Rights Watch werd zijn bekentenis via martelingen afgedwongen. Volleyballer Ali Mozzafari, keeper Mohammad Ghaemi Far en bodybuilder Ehsan Ghasemifar werden tijdens de protesten na de dood van Mahsi Amini gedood. Voormalig karatekampioen Mohammad Mehdi Karami werd in januari 2022 geexecuteerd.

Nog sporters

Profvoetballer Amir Nasr-Azadani ontsnapte aan zijn executie, maar zit wel een lange gevangenisstraf van 26 jaar uit evenals de Iraans-Duitse voetballer Ashkan Dejagah die sinds 2022 het land niet mag verlaten. Van de klimster Marjan Jangjou is sinds haar arrestatie in november 2022 niets meer vernomen, meldt haar familie. Bodybuilders Saleh Mirhashemi Baltaghi en Sahand Nour-Mohammadzadeh werden gearresteerd beiden ook in het najaar van 2022 na de dood van Mahsi Amini.

Het Iraanse regime zou bekende atleten gebruiken als voorbeeld voor hun vele fans om zo plannen de oppositie en de protesten te steunen te ontmoedigen. De grote bekendheid van sporters en het feit dat zij een grote schare fans hebben, maakt hen specifiek doelwit van het regime. Daarnaast -zoals in het geval van Javad Vafaei- geldt nog altijd een fatwa van geestelijk leider Khomeini die stelde dat elke oppositie tegen het regime van de moellahs ingaat tegen de wil van Allah en geldt als het verspreiden van ‘corruptie’ in het land.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/07/darya-safai-23-jaar-later-word-ik-op-de-straten-van-brussel-door-dezelfde-mensen-geintimideerd/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Iraanse bokskampioen dreigt geëxecuteerd te worden”

Plaats een reactie

Delen