Lezersbrieven

Uncategorized

Lezersbrieven

Gastauteur

Volkswagen

Pallieterke,

Met enig leedvermaak lees ik dat VW mensen dient te ontslaan: hoe slaafs heeft de voormalige jonge ‘whizzkid’ en CEO Herbert Diess (in 2022 ontslagen) de Heilige Ursula en de Heilige Frans gevolgd door Tinne-obsessief enkel aan elektrische motoren te kunnen denken. De realiteit is dat de Duitser en Europeaan voor minder of evenveel geld een Toyota Hilux of Ford Ranger kopen en geen zin hebben om hun wagen voortdurend op te laden. Indien het waanzinnige plan wordt doorgezet door de EU-elite, die de industrie tegenwoordig de les spelt, koopt men enkel Chinese – veel goedkopere – wagens en is het voor de derde keer byebye Duitsland. Waartoe ideologie toch telkens kan leiden…

Kristof Panis, Brussel


Gentse integratie

Pallieterke,

Wanneer u dit leest, zijn de Gentse Feesten voorbij. Het stadsbestuur bespaart en de ouderen zullen het geweten hebben. De door de stad gesponsorde aperitief- en theeconcerten, elke dag met Vlaamse artiesten, waar een massa ouderen op af kwam, werden wegens hun te grote succes afgeschaft. Het échte Gentse amusement, met artiesten die het Gentse dialect in ere hielden, kon je op één hand tellen. Pat Remue is overleden en Fred Geirnaert bleef wegens zijn ouderdom achter zijn stoof zitten. Wat bleef er van ’t Gents gedoe nog over? De Revue van Carine Stevens, met Christiaan Bellecoste en Ronny Vermaerken, was nog een overlever. Patrick Fiers bracht in zijn eigen woning aan de Meidoornhof te Gentbrugge Gents amusement met ‘Gensch és Atout’ voor 32 deelnemers. Meer plaats was er niet. Nee, het Gents is op sterven na dood. Je merkt het al op de Vrijdagmarkt: de enige bekende Vlaming die je tegenkomt, is Jacob Van Artevelde. Gent heeft zijn best gedaan: de omvolking is al ver gevorderd. Zelf zaten we op het terras van een Turks etablissement aan diezelfde Vrijdagmarkt: propere glazen kregen we wel, maar gebruikte servetten en lege zakjes chips op de grond opruimen, was net iets te veel gevraagd.

Guy Van Rysseghem, Lochristi


Vlaanderen boven!

Pallieterke,

Op 11 juli was er op de VRT en VTM nauwelijks aandacht voor de Vlaamse nationale feestdag. Alleen op het einde van het nieuws werden er enkele beelden getoond die in het teken stonden van de Vlaamse nationale feestdag. Op 21 juli daarentegen was er een en al aandacht voor de tricolore feestdag, met uiteraard de koninklijke familie in het middelpunt van de belangstelling. Het kon niet op. Een wereld van verschil. Dat het geld om deze dag met al zijn koninklijke pracht en praal te organiseren vooral van Vlaanderen komt, wordt er niet bij gezegd. Zo gaat dat in België. En zoals altijd loopt de Vlaming in het gareel en laat begaan. Er is nog veel werk aan de winkel opdat de twee televisiezenders de Vlaamse nationale feestdag de aandacht zouden geven die hij verdient. De Vlaamse regering zou daarbij veel proactiever moeten optreden. Het lijkt erop dat die regering, ook al wordt ze geleid door de N-VA, liever de Belgische kaart trekt dan de Vlaamse. Men moet dan ook niet verwachten dat de VRT en de traditionele media die in handen zijn van families die behoren tot het Belgische establishment de Vlaamse zaak zullen verdedigen. Vooral de openbare omroep zou met zachte dwang moeten worden verplicht de Vlaamse identiteit te promoten. Maar dat gebeurt niet. Jammer genoeg loopt de Vlaming nog altijd te veel aan de leiband van de media en is Vlaamse zelfstandigheid voor velen nog een stap in het onbekende. Er moeten dus andere kanalen worden gevonden om de Vlaming ervan te overtuigen dat zijn toekomst niet in België maar in Vlaanderen ligt. Vlaanderen boven!

Willy Van der Meulen, Ternat


De pardonbrief van Alexander

Pallieterke,

Met zijn brief aan de Belgen verontschuldigde de eerste minister zich bij zijn landgenoten. Hij schreef dat politici liever ruzie maken dan met elkaar samen te werken en dat ook hij fouten maakt. Hij eindigt met de boodschap dat hij onze zorgen kent. Eigenlijk vraagt hij om clementie. Reeds in de jaren 1500 en 1600 gebeurde hetzelfde. Men noemde dat pardonbrieven of verzoeken om vergeving. De vragen werden gericht aan de keizer of koning door mensen die een misdrijf of misdaad hadden begaan. De toenmalige Raad van Brabant onderzocht de feiten en het verzoek, en adviseerde zijn vorst om al dan niet clementie te verlenen. Voor mij liggen twaalf van dergelijke pardonbrieven die met een leesgroep paleografie getranscribeerd worden om ze leesbaar te maken. Het is onze medewerking aan een project van het Rijksarchief. Dat beschikt over zo’n 1.500 brieven die leesbaar gemaakt zullen worden. Onze premier wendt zich tot de Belgen, tot de kiezer, niet tot de koning. Indien we de Raad van Brabant vervangen door de kiezer, dan is het aan ons om al dan niet zijn excuses te aanvaarden en zijn fouten te vergeven. Zijn fouten en die van onze politici zijn zeer ernstig. De Belgen, mijnheer de premier, willen beschermd worden, nu meer dan ooit. Wij willen beschermd worden tegen de politieke verloedering, tegen het verval van de democratie, tegen de drugscriminaliteit, tegen het nepnieuws en de venijnige opiniemakers die ons het zwijgen willen opleggen, tegen de ‘wokers’ die klaarstaan om ons de mond te snoeren, tegen de vervuilende industrie, tegen een onzeker energiebeleid, tegen de politieke doofheid, tegen de zorgeloosheid, tegen een slecht klimaatbeleid, tegen de hoge prijzen, tegen het gebrek aan respect voor de kiezer… Ik kan de bladzijde helemaal vullen. Na de verkiezingen zullen de verliezers opnieuw zeggen: “We moeten beter naar de mensen luisteren.” Ik weet niet of ik clementie kan verlenen na de brief van de heer De Croo, zelfs al zou hij namens het hele parlement spreken. Dit land is geblokkeerd: niks werkt nog. Enkel als diepgaande en duurzame hervormingen worden gerealiseerd in plaats van kleine, nietsbetekenende stapjes, zou ik vergeving voor de gemaakte fouten kunnen overwegen. De pardonbrief moet een dankbrief worden!

Paul Janssens, Lint

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Plaats een reactie

Delen