Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030

Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030. Shutterstock

Uncategorized

VN stemmen in met resolutie tegen Koranverbranding

Sonja Dahlmans

De Commissie Mensenrechten van de Verenigde Naties nam vorige week een resolutie aan waarin staat dat het verbranden van de Koran, zoals eind juni nog in Zweden gebeurde, een antireligieus haatmisdrijf is. De Europese landen en de Verenigde Staten stemden tegen de motie, maar deze werd met name door steun van islamitische landen toch aangenomen. Verscheidene landen hadden vooraf gewaarschuwd dat een dergelijke veroordeling door de VN mogelijk tot het inperken van de vrijheid van meningsuiting zou leiden.

Twee keer dit jaar, in januari en recentelijk nog op 28 juni, werd er in Stockholm (Zweden) een Koran verbrand bij wijze van protest. Dit heeft tot grote woede in de islamitische wereld geleid. Op initiatief van Pakistan werd vervolgens een resolutie ingediend bij de Verenigde Naties om dergelijke protestacties als antireligieus haatmisdrijf aan te merken. De resolutie L23 werd met 28 stemmen voor en 12 tegen (er waren 5 onthoudingen) aangenomen. De resolutie stond onder leiding van Pakistan en werd gesteund door onder andere Marokko, Bangladesh, Kameroen, Kazachstan, Kyrgyzstan, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan. België stemde tegen de resolutie, net als bijvoorbeeld Finland, Frankrijk, Lithouwen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Blasfemiewet

Van de landen die voor de resolutie hebben gestemd, heeft een aantal in eigen land blasfemiewetten die kritiek op de islam moeten voorkomen. Juist Pakistan, de initiator van deze VN-resolutie, is een land dat geregeld in opspraak is geweest omdat religieuze minderheden zoals christenen en hindoes hiervoor werden gearresteerd en veroordeeld. Een bekende zaak is dat van de christelijke vrouw Asia Bibi die bijna tien jaar gevangen zat in afwachting van haar executie. Uiteindelijk kwam het niet zo ver en werd de vrouw alsnog vrijgesproken. Vanwege de volkswoede en de doodsbedreigingen die op haar vrijlating volgden, moesten zij en haar directe familie het land ontvluchten.

Volgens dr. Adil Ghouri van een christelijke belangenorganisatie spelen in het district Sargodha, Punjab, momenteel drie blasfemie zaken tegen christenen. Het is voor het eerst in de Pakistaanse geschiedenis dat er binnen een maand tijd drie blasfemie zaken tegelijk lopen. Het district Sargodha staat erom bekend dat meerdere jihadistische organisaties daar hun thuisbasis hebben.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

9 gedachten over “VN stemmen in met resolutie tegen Koranverbranding”

  1. In mijn jeugd gepest wegens veerzuimen van eucharistievieringen door zwartrokken, met medepichtigheid van mijn ouders. Zo was het toenmalige retrogade CVP-Vlaanderen. Anno 21ste eeuw krijgen we een nieuwe religieuze golf te verwerken, deze maal met de islam. De VN en godsdienstvrijheid als virtuele atoombom van de derde wereld.

  2. Oei, dan heb ik niets meer om mijn open haard aan te steken? Dan maar bij de wc rollen leggen in het toilet, zo doet het niemand schade en heeft het toch enig nut, enkel nazien of het niet kan ontploffen want dat soort boek en aanslagen is zeer nauw met elkaar verbonden.

  3. Mensenrechten ? De meeste moslimlanden erkennen die niet, of enkel wanneer ze overeenstemmen met de sharia (conferentie van Caïro, jaren geleden). De bevindingen en het besluit van de Commissie komt ietwat wrang over.

  4. Maw, via de VN gaat men Europa en de VS kolonialiseren.

    De EU de VS beweren democratieën te zijn; wel wij hebben die gastjes niet verkozen.

    Als ik morgen een Bijbel verbrand, zal ik hoogstens een boze blik krijgen. En dat is goed zo.
    Misschien Koran-verbranding vervangen door ‘lange tenen verbranding’.
    Godsdienst is voor mensen zonder ruggengraat. Opvoeding is beter.

  5. Jack,in de kringwinkel kun je goedkoop aan boeken van tom lannoy geraken en die branden zelfs nog beter door de haatspraak die hij op Vlamingen heeft,pure petrol.Probeer het eens

  6. We verbranden toch zoveel korans als we willen en hetzelfde geldt voor de bijbel en de rest, daar staat toch niks dan achterhaalde onzin in. Ondertussen weten we wel beter dankzij o.a. de wetenschap. Religieuze schriften die mekaar tegenspreken, ze kunnen het toch niet allemaal bij het rechte eind hebben. Dus allemaal onzin.
    Religie is trouwens verantwoordelijk voor de massa’s doden en aanslagen, als er een soort god bestaat dan kan het toch niet mogelijk zijn dat die dit goedkeurt.
    De VN komt alleen goed van pas als het gaat om de vrijgeleide die Israël krijgt om massamoorden te begaan en extremistische kolonisten te veroordelen. Voor de rest kunnen we er niks mee aanvangen.

Plaats een reactie

Delen