N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Christelijke kerken en huizen vernield na Koranverbranding in Pakistan

Sonja Dahlmans

In de stad Jaranwala, district Punjab, in Pakistan heeft een woedende meute moslims een christelijke kerk vernietigd. Daarna werden de resten in brand gestoken. Inmiddels zou er een hetze zijn tegen christenen in de wijk Issa Nagri van de stad. Huizen van christenen en kerken worden aangevallen. De meeste christenen in de wijk zijn inmiddels gevlucht voor het geweld. Er zouden inmiddels meerdere kerken zijn verbrand.

De woede zou zijn aangewakkerd door geestelijken die de meute opzweepten om christenen aan te vallen, nadat een christelijke man ervan beschuldigd werd een Koran te hebben verbrand. Volgens onze bronnen vrezen de christenen dat zij door de meute zullen worden verbrand. De voorzitter van een Pakistaans-christelijke organisatie, de Christian Awareness Movement, meldde ons dat er vanmorgen vanuit diverse moskeeën zou zijn opgeroepen tot vergelding tegen christenen.

Volgens voorzitter Ghouri heeft men opgeroepen om de christelijke wijk in brand te steken en dat lijkt nu ook te gebeuren. Een woedende meute moslims die uit was op wraak zou christenen ook fysiek aangevallen hebben. De Christian Awareness Movement roept de pakistaanse autoriteiten op om in te grijpen. “De christenen die vandaag hun hebben en houden verloren hebben, zullen ook steun nodig hebben om weer een bestaan op te bouwen.”

Faraz Pervaiz, een christelijke man die Pakistan eerder al moest ontvluchten na geweld in een christelijke wijk in Lahore, bevestigt dat er vanuit diverse moskeeën werd opgeroepen tot geweld. Islamitisch extremisten hebben jaren geleden al een prijs uitgeloofd om Pervaiz te doden. Sindsdien leeft hij ondergedoken buiten Pakistan.

Protesten in Brussel

Juist deze week was er in Brussel een demonstratie voor de ambassade van Pakistan tegen de blasfemiewetten die zeer vaak juist christenen treffen. Deze demonstratie werd gehouden op 14 augustus, de Onafhankelijkheidsdag van Pakistan, door verscheidene organisaties die de krachten voor deze gelegenheid hadden gebundeld. Zij riepen Europa op de GSP-plus status van Pakistan op te heffen.

Volgens Joseph Jansen, een van de organisatoren van de demonstratie, moet de GSP Plus-status van een land afhankelijk zijn van de oprechte inspanningen om de godsdienstvrijheid te verbeteren en de mensenrechtenverplichtingen na te komen. Jansen stelt dat op dit moment Pakistan de geloofsvrijheid juist verder inperkt. In een gezamenlijke persverklaring zeggen de organisatoren: “Pakistan heeft geen enkele maatregel ingevoerd om de godslasteringwetten in te perken of in te trekken, hoewel deze onverenigbaar zijn met het recht op geloofsvrijheid zoals voorzien in verschillende internationale verdragen, getekend door Pakistan. Het is juist zo dat de blasfemiewetten zijn uitgebreid en er zwaardere straffen zijn ingevoerd voor bepaalde vormen van blasfemie.”

Lees ook:

https://palnws.be/2023/02/parlementaire-delegatie-haalt-banden-aan-met-pakistan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Christelijke kerken en huizen vernield na Koranverbranding in Pakistan”

  1. Dit gebeurt evengoed hier in Europa. Met de Notre-Dame van Parijs nog in het geheugen gegrift. Maar natuurlijk is er toen geen degelijk onderzoek naar geweest, en werd als onder de pol.cor. mat geveegd. De week voordien brandde in Parijs de 2de grootste kerk af. Die dader is wel aangehouden, omdat die domme moslim zich had verraden. Dat jaar brandde er per week in Frankrijk een kerk af.

  2. Dit is geen éénmalig incident in Pakistan. Ieder jaar worden er tientallen christenen vervolgd en/of vermoord onder voorwendsel dat zij de profeet Mohamed hebben beledigd of de Koran hebben verscheurd. De christenen leven er onder constante dreiging. Ook in andere moslimlanden is het leven gevaarlijk voor atheïsten of andersgelovigen. Daar wordt meestal zedig over gezwegen in het Westen. Net zoals er gezwegen wordt over de verschrikkingen die het Armeense volk ondergaat ten gevolge van de agressie van Azebeidjan (met steun van Turkije) Zie het artikel hierover in Palnws: “Inwoner Nagorno-Karabach enz.”

Plaats een reactie

Delen