Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Verkoopcijfers veganproducent ‘Beyond Meat’ kelderen

Simon Segers

De zaken gaan slecht voor de Amerikaanse plantaardige vleesproducent ‘Beyond Meat’. In het tweede kwartaal van dit jaar (april tot juni, red.) daalden hun inkomsten met maar liefst 30,5 procent. Ondanks die tegenvallende, en volgens CEO Ethan Brown “niet-geanticipeerde”, resultaten blijf het bedrijf hoopvol voor de toekomst van haar rol in de veganistische industrie en het succes van de sector in algemene zin.

Ethan Brown stichtte Beyond Meat in 2009 in Californië. Op basis van ontwikkelingen van onderzoekers aan de Universiteit van Missouri op het gebied van plantaardige eiwitten, lanceerde het bedrijf verschillende producten zoals worsten, hamburgers en nuggets. Beyond Meat werkt onder meer samen met fastfoodgigant McDonalds voor de vegetarische McPlant-burger en met Kentucky Fried Chicken voor hun ‘beyond fried chicken’-nuggets. Momenteel zijn al die etenswaren verkrijgbaar in meer dan 75 verschillende landen.

Het initiatief kon in zijn begindagen rekenen op financiële steun van verschillende bedrijven, en eveneens van bekende gezichten als ondernemer Bill Gates en acteur Leonardo DiCaprio. In 2019 was Beyond Meat bovendien ook de eerste producent van plantaardige vleesproducten die naar de beurs trok. Momenteel zakt het aandeel tot 12,25 Amerikaanse dollar, de laagste koers ooit voor het bedrijf.

“Vastberaden in onze overtuiging”

“Hoewel we onze vooruitzichten voor de netto-omzet voor het hele jaar 2023 verlagen, verwachten we niettemin een bescheiden terugkeer naar een jaar-op-jaar omzetgroei in het derde en vierde kwartaal van 2023”, reageerde Brown in een verklaring omtrent het financiële rapport. “Als we naar de toekomst kijken, blijven we vastberaden in onze overtuiging dat plantaardig vlees, en Beyond Meat in het bijzonder, een belangrijke rol zal spelen in de wereldwijde reactie op een klimaatcrisis die snel lijkt te verergeren. En dat terwijl we ook gezondheidsvoordelen bieden aan de individuele consument.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Verkoopcijfers veganproducent ‘Beyond Meat’ kelderen”

  1. Mensen zijn immers geen grazende runderen ; wij lusten geen vegan konijnenvoeder ook al omdat we vrezen dan konijnenkeutels “hoestbonbons”(sic) te gaan lozen, wegens accidentrijke spijsverteringsperikelen.

  2. De mens is van nature uit een “alleseter”. Als hij/zij een deel van zijn voedselpiramide afbouwt, dan schaadt dit zijn gezondheid of hij/zij moet compenseren door additieven in te nemen. Neem nu een kat, een vleeseter, als hij een duif te pakken heeft, eet hij niet eerst het malse borstvlees op, maar de darmen omdat daar deels verteerde zaden en andere plantaardige additieven zitten die hij anders zich zou moeten ontzeggen en zijn gezondheid zouden schaden. Pure veganisten/vegetariërs missen evenzo levensbelangrijke voedseldelen en worden schriel, ongezond en missen levenslust, als ze niets extra bijnemen. Dus, doe gewoon zoals de natuur je al tienduizenden jaren voorschrijft, eet vlees, vis, en groenten. Meestal is het alleen het idee dat telt bij hen, een arm kippetje doden om op te eten, maar ze vergeten evenzo dat een jong slaplantje, ook een levend wezen, ook door hen aan flarden wordt gesneden. Bovendien komt een zeer groot deel met ouder te worden wel tot bezinning en gaat terug vlees eten, de modetrend is voor hen dan voorbij.

  3. Kan Vlaams Belang een wet laten goedkeuren dat elke product waar gevaarlijke plantaardige fytaten in zitten die de opname van voedingsstoffen verhinderen, NIET een en referentie naar vlees of chicken mag dragen? Dat is misleiding van consumenten. Planten en zaden in het bijzonder zijn beveiligd door de natuur tegen opeten. De fytaten zorgen ervoor dat je de voedingsstoffen beloofd in de beschrijving vh product, niet kan opnemen.

  4. Kiekens die ons van alles door het strot willen duwen.

    Vele gelijkaardige voorbeelden, waarvan velen niet stand houden.

    Vanmiddag een koud soepje, vanavond iets consistenters; al bij al redelijk, neen?

Plaats een reactie

Delen