Sander Loones (N-VA): “De begroting van Alexander De Croo is een totale ramp”

De begroting van De Croo is een totale ramp, vindt N-VA-Kamerlid Sander Loones. Eigen redactie

Uncategorized

5.000 mensen vluchten uit Nagorno-Karabach na inval van Azerbeidzjan

Sonja Dahlmans

Na de maandenlange blokkade van de Lacin-corridor, heeft Azerbeidzjan op 19 september met groot militair vertoon Artsakh ingenomen. Artsakh, of Nagorno-Karabach, is een autonoom gebied dat officieel bij Azerbeidzjan hoort, maar voornamelijk bewoond wordt door etnische Armeniërs.

De blokkade begon in december 2022 en heeft negen maanden geduurd. Aanvankelijk beweerde Azerbeidzjan nog dat er geen sprake was van een blokkade. Vervolgens stuurde het land zelf hulpgoederen naar de inwoners van Artsakh, maar via de Aghdam route in plaats van via de geblokkeerde Lacin-corridor. De Aghdam-route ligt volledig in Azerbeidzjan, terwijl de Lacin-corridor een verbinding is tussen buurland Armenië en Artsakh.

Onafhankelijkheid

De Armeense inwoners van Nagorno-Karabach weigerden de hulp via de Aghdam-route, omdat ze niet afhankelijk willen zijn van Azerbeidzjan gezien al het geweld in het verleden. De afgelopen jaren werd bijvoorbeeld de gastoevoer talloze keren afgesloten, waardoor Armenen in de koude zaten en niet konden koken.

(Lees verder onder de tweet.)

Met groot militair optreden viel Azerbeidzjan Artsakh (of  Nagorno-Karabach) afgelopen dinsdag binnen. Heel wat Armenen ontvluchten hun huizen richting de Russische militaire basis, vlakbij de luchthaven van Stepanakert, de hoofdstad van Artsakh. Niet dat er daar vliegtuigen vertrekken: mensen zoeken gewoon schuilplek. Ook in kerken verzamelen de mensen zich.

Volgens de Russische delegatie tijdens een spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad op 21 september gaat het in totaal om 5.000 evacuees, waaronder 1.000 kinderen. Er zouden minstens vijf Russische soldaten gedood zijn door de Azeri’s tijdens die evacuatie.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/08/inwoner-nagorno-karabach-sterft-van-honger-door-blokkade-azerbeidzjan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “5.000 mensen vluchten uit Nagorno-Karabach na inval van Azerbeidzjan”

Plaats een reactie

Delen