Dalle (cd&v) kritisch voor Brusselse toekomstplannen Défi: "Communautaire hallucinaties"

Benjamin Dalle. Photo News

Binnenland politiek

Dalle (cd&v) kritisch voor Brusselse toekomstplannen Défi: “Communautaire hallucinaties” | PAL X

PAL

X, het vroegere Twitter, is niet meer weg te denken uit het debat, maar omdat niet alles wat op het platform verschijnt even interessant is, trachten we in deze rubriek voor u de leukste of interessantste berichten te selecteren. Soms grappig, soms scherp en soms hemeltergend, maar nooit saai.


06/09/2023 – 10:20

Vlaams minister Benjamin Dalle (cd&v) heeft op X kritisch gereageerd op de communautaire plannen van Défi – het vroegere FDF – met Brussel. Die partij pleit onder meer voor taalgemengde lijsten, wil de vastgelegde gelijkwaardigheid van Nederlands- en Franstalige ministers in de Brusselse regering omgooien en wenst een versterkte samenwerking met Wallonië. Ook wil ze de Franse taal herbevestigen als eerste taal van het gewest. “Gelooft er echt iemand dat de problemen in Brussel met dit soort communautaire hallucinaties opgelost geraken?”, vraagt Dalle zich af. “Waar is Défi in godsnaam mee bezig?”

Vorige PAL X:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Dalle (cd&v) kritisch voor Brusselse toekomstplannen Défi: “Communautaire hallucinaties” | PAL X”

  1. Wat heeft Dalle verloren in Vlaanderen? Als Brusselaar is zijn plaats in het Brussels parlement. Exit Brusselse mollen in de Vlaamse regering. Bovendien is de vastgelegde gelijkwaardigheid tussen Nederlandstalige en Franstalige ministers een lege doos. De eisen van Défi kunnen besproken worden op voorwaarde dat de taalfaciliteiten in Vlaanderen en Wallonië afgeschaft worden en de taalwetgeving volledig wordt geregionaliseerd. Bovendien moet de hoofdstad van Vlaanderen wettelijk vastgelegd worden in het Vlaamse gewest. Exit Brussel. Homogene taalgebieden in Vlaanderen, Wallonië en Duits België (Oostkantons). Franstalig Brussel met taalfaciliteiten voor de Vlaamse minderheid kan uitsluitend wanneer Brussel afstand neemt van haar status als hoofdstad. Namur zou dan de Franstalige hoofdstad van Zuid en Midden België worden en Antwerpen, Mechelen of Gent de hoofdstad van Noord België. Een dubbele monarchie met twee staten en 1 Duitstalige autonome provincie. Brussel kan dan de status verwerven van Waalse provincie. Uiteraard mits een plebisciet van de betrokken bevolking.

Plaats een reactie

Delen