Loones (N-VA) wil Kamercommissie Begroting versneld samenroepen

Sander Loones. Photo News

Binnenland politiek

Loones (N-VA) wil Kamercommissie Begroting versneld samenroepen

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Sander Loones wil de Kamercommissie Begroting versneld samenroepen nadat het Federaal Planbureau zijn economische groeivooruitzichten heeft verlaagd. Daardoor zal het begrotingstekort volgend jaar stijgen naar 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 29,9 miljard euro.

Het Federaal Planbureau verwacht dat de Belgische economie dit jaar slechts 1 procent zal groeien, terwijl het drie maanden geleden nog uitging van een groei voor dit en volgend jaar van respectievelijk 1,3 en 1,6 procent. Door de verlaagde groeivooruitzichten zal het begrotingstekort van alle overheden samen dit jaar 4,9 procent van het bbp of 27,9 miljard euro bedragen. Voor volgend jaar zou dat 5 procent van het bbp of 29,9 miljard euro zijn.

“De begroting van België was al een ramp. En ze wordt nu nog slechter”, reageert Loones. “Wat we nu nodig hebben? Een regering die effectief regeert, die daadkracht toont en bijstuurt. Maar wat krijgen we? De regering-De Croo is nu al in lopende zaken: geen fiscale hervorming, geen serieuze arbeidsmarkthervorming, geen serieuze pensioendeal. België doet het slechter en slechter.”

Begrotingsinspanning

De Vivaldi-regering wil in oktober een begrotingsinpanning leveren van 1,2 miljard euro, maar dat bedrag is voor Loones ruim onvoldoende. “Vivaldi bestuurt niet en zou dus beter ontslag nemen. Vandaag zorgt ze enkel voor tijdverlies. De factuur daarvan zullen vooral de Vlamingen mogen betalen.”

Loones vraagt om de Kamercommissie Begroting versneld samen te roepen. “Voor de zomer waarschuwde ik in het parlement al meermaals voor de te positieve groeicijfers. Dat werd toen nog door de Vivaldisten weggelachen. Vandaag zien we het resultaat…”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Loones (N-VA) wil Kamercommissie Begroting versneld samenroepen”

  1. Meneer Loones. U kan de begroting helpen door niet langer de oorlog in Oekraïne te sponsoren en te besparen op buitenlandse militaire missies. We gaan dit hier niet beslissen zegt u?. De meest geschikte procedure is inderdaad via een referendum. In het parlement horen we toch maar alleen de echo’s van de kanonnenbaronnen.

  2. er is toch geen probleem,petteghem heeft zojuist 22 miljard euro binnen gehaald,geld dat opgesoupeerd zal worden daar het pas volgend jaar moet terug betaald worden.Dermagne zei het zondag laatst bij Deborsu”il y assez d’argent”Vlaams geld op de koop toe.

  3. Opmerking die hier niet past, maar toch een verzoek.

    Kan die vrt-meteo-dame worden uitgenodigd om ons niet langer aan te spreken met ‘HEY’?
    Zoiets is gereserveerd voor kinderschooltjes.

Plaats een reactie

Delen