Niets gestemd omdat te weinig Kamerleden komen opdagen

Leeg federaal parlement. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Hoe kan het conflict tussen Israël en Palestina opgelost worden?

PAL

Afgelopen weekend barstte het jarenoude conflict tussen Israël en Palestina opnieuw los. De islamitische organisatie Hamas voerde een aanval uit op een festival in Israël, waarop de Israëli’s reageerden met grootschalige bombardementen op de Gazastrook. Betrokkenen langs beide kanten van het conflict vrezen voor een escalatie. Wat moet er gebeuren om tot een oplossing te komen?

Zaterdag vielen terroristen van Hamas een Israëlisch festival aan nabij de Gazastrook. Vrouwen, mannen, kinderen, burgers, militairen… werden vermoord, opgejaagd en ontvoerd richting Gaza. Vanuit Libanon voert de Hezbollah ook aanvallen uit op Israël.

Totale oorlog

Israël heeft na de terreuraanval de oorlog verklaard. Het land wil overgaan tot een totaal beleg van Gaza. De Israëlische minister van Defensie kondigde aan het gebied, waar twee miljoen mensen wonen, volledig zonder water, voedsel en brandstof te willen zetten. De Israëli’s zien een grondoorlog als enige definitieve oplossing, ook al zouden er langs beide kanten (burger)slachtoffers vallen.

Zowel Dyab Abou Jahjah, die de Palestijnen steunt, en Michaël Freilich, die Israël steunt, vrezen voor een totale escalatie van dit conflict. Er zouden zelfs gevolgen kunnen zijn voor de gemeenschappen in ons land. Terwijl Freilich achter een tweestatenoplossing staat, is Abou Jahjah voorstander van een eenstaatoplossing.

Met een tweestatenoplossing bedoelt men de creatie van twee onafhankelijke staten op het grondgebied van het mandaatgebied Palestina, waar het Joodse volk en de Palestijnen apart zouden leven. Met een eenstaatoplossing, de idee die in Palestina wordt gedragen, bestaat eruit iedereen samen te laten leven in één seculiere staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




21 gedachten over “Vraag van de Week: Hoe kan het conflict tussen Israël en Palestina opgelost worden?”

  1. Ik voel me niet geroepen om daar op te antwoorden, het zijn de betrokkenen die dat moeten beslissen. Als de internationale machten hen zouden verplichten om echt naar elkaar te luisteren, zou dat al een begin kunnen zijn, maar ook daar spelen allerlei verschillende politieke motieven mee.
    In de artikelen en commentaren hier wordt altijd gesproken over de wrede islam, maar nooit over het zionisme dar een staat wil voor hoofdzakelijk Joden, Joden van over heel de wereld zijn welkom en krijgen ruimte (Israël ca 400 inw/km² tegenover Gaza >5000 inw/km²).
    NB. Volgens het Anne Frank instituut ben ik geen antisemiet omdat ik kritiek heb op Israël.

  2. Door een twee statenoplossing. Maar dat willen de zionistische racisten niet. Een staat met twee gemeenschappen met gelijke burgerrechten, zoals in België? Willen de Zionisten ook al niet. Hebben die pipo’s ooit sinds 1917 iets positiefs of menselijk gepresteerd voor de autochtone Arabieren? Neen zij gedragen zich als wijlen de Spaanse conquistadores in Amerika met de zegen van de USA en behandelen de Arabieren als uitschot.

  3. Ik ken het preciese verhaal niet meer juist, maar ik meen in de oorlog van 1967 dat Israel op het punt heeft gestaan “de bom” te gebruiken, en dat de VS hen heeft bezworen dit niet te doen; misschien hadden ze dit beter wél gedaan ? Staat dit niet ergens tussen de multiple choice van de vraag ?

  4. Misschien kan de EU aan Israëli’s met Europese roots de mogelijkheid geven om makkelijk terug te keren naar hun landen van herkomst? Dat zou de bevolkingsdruk en kolonies in Israël doen afnemen.

  5. Dus de Joden zijn geen vluchtelingen ? Europa zit tsjokvol met Noordafrikaanse en Arabische “vluchtelingen”. De Israëlische bewoners zijn nazaten van de vluchtelingen van de jaren ’30, van de gevolgen van WOII, en nu van de bedreigingen en het geweld van die zelfde nafri-“vluchtelingen”. En de vorm van de Joodse staat nu is het gevolg van de oorlogen die de Arabieren sinds 1948 keer op keer zelf startten. Kom niet aanzetten met het gezeik over “bezetten” en “koloniseren”, en alle creatieve interpretaties van de geschiedenis zoals we dat bij de mainstream zien.

  6. Gelezen in de Protocollen van de wijzen van Zion ? Die zijn een uitvinding uit 1907 van de Russische Ochrana om de Joden te kunnen vervolgen. Hitler was er heel blij mee, en Hamas ook die het uitgebreid in hun statuten hebben gezet, en activisten bij “Ecolo” en “Groen” zetten het in hun websites en media. Ga Poetin een handje geven.

  7. De Arabische inwoners (20%) van Israël hebben evenveel rechten als de joodse. Maar ze hebben, net zoals orthodoxe joden geen verplichte legerdienst (normaal vanaf 18 jaar: 2 jaar voor meisjes, 3 jaar voor jongens). Ze zijn officiëel staatsburger van Israël, hebben een Israëlisch paspoort, kunnen deelnelmen aan verkiezingen, kunnen verkozen worden in de Knesset (parlement), kunnen ambtenaar, beroepsmilitair of -vrijwilliger worden, politieagent, enz.. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen in Israël en de rest van de wereld behalve in landen waarmee Israël officiëel in staat van oorlog is. Ze hebben het economisch en politiek beter dan de inwoners van gelijk welk Arabisch buurland en zijn even vrij als joodse staatsburgers. In het leger zijn er hoge militairen (kolonel, generaal) van christen, druzen, bedoeïnen, islamitische, enz. achtergrond en overtuiging. De enige redenen waarom de mensen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever het minder goed hebben is verregaande corruptie van de Palestijnse overheden en omdat er van daaruit geregeld aanslagen gepleegd worden op joden of Israël (islamieten inbegrepen) zelf.

  8. Beste Veerle. Een tweestaten oplossing, met werderzijdse erkenning, is cruciaal als compromis. Helaas staan de Verenigde Naties machteloos door de veto’s van de Verenigde Staten en de moedwilligheid van neo-fascistische Zionisten in Israël. Voor een politieke oplossing heeft men democratische Joden en palestijnen nodig die bereid zijn front te vormen en een politiek compromis te sluiten onder auspiciën van de V.N. Met de Zionisten zal het niet lukken gezien dat deportatie van de inheemse Arabieren deel uitmaken van de zionistische racistische canon. Bij gebreke van Israëlische regeringsleiders bereid zijnde een einde te maken aan het conflict, creëren ze geweld bij de verdrukte Arabieren. Welke mens, jood of zionist, zou bereid zijn het erbarmelijke lot van de Palestijnse bevolking in de hel van Gaza te delen? Een etnische openlucht gevangenis voor een bepaalde bevolkingsgroep. Wiens misdaad er in bestaat tot het verkeerde ras (Arabische ras) te behoren. Racisme in de hoogste graad. Shame on you Israël.

  9. Beide partijen moeten de onschendbaarheid van elkaars grenzen erkennen en Israël moet de blocus van de Palestijnse gebieden opheffen. De onschendbaarheid van de grenzen moet gewaarborgd worden door de UNO. Kortom een twee staten oplossing. Maar de Zionisten verzetten zich tegen een diplomatische oplossing, omdat deze een hinderpaal zouden betekenen, voor de verdere illegale kolonisatie van Palestijnse gebieden. De zionistische extremisten ontkennen de mensenrechten van de Palestijnen en ook hun bestaansrecht als volk. In de ogen van de zionisten zijn de Palestijnen geen mensen maar economische goederen die aan niemand toebehoren (res nullius). Dezelfde redenering volgden de Amerikanen tijdens de periode van de slavernij met de Afrikaanse slaven.

  10. Ja Geest, en dezelfde redenering volgden de moslims die de slaven geroofd hadden om ze aan de Europeanen en Amerikanen te verkopen. Nadat ze daarvoor al 5 eeuwen voor zichzelf hadden gejaagd, misbruikt en verhandeld. En dezelfde redenering volgden de Arabische piraten die slaven roofden aan de Europese kusten. En dezelfde redenering volgen VANDAAG nog steeds de moslims in Libië die zwarte vluchtelingen verhandelen als slaven. Leuk trouwens dat u een Latijns woord kent maar het voegt niets toe. Trouwens de Palestijnen hebben vanaf de terugkeer van de joden in hun eigen land te maken gekregen met een collectief Arabieren die hen van bij aanvang bestreden met geweld. Wat Hamas wil werd door haar mede-oprichter Mahmoud Al-Azar in 2022 duidelijk uitgesproken: de vernietiging en verwijdering van alle joden en christenen van de 510 miljoen vierkante km van de planeet Aarde. Duidelijk zo?

  11. Bizar hoe iemand de moslim-extremisten van Hamas en Hezbollah blijft verdedigen. Smeerlappen die vrouwen en kinderen neerknallen, ontvoeren en verkrachten. Niet uit zelfverdediging maar gewoon uit haat en bloeddorst. En maak u geen illusies, deze islamo-fascisten geven net zo min om uw leven als om dat van een jood. Een moderne westerse vrouw is voor hen niet meer dan een hoer. Dat geldt zelfs voor naïeve pvda-meisjes. Ga gerust incognito een bezoekje brengen aan die zgn .”openlucht-gevangenis” waar een gigantisch wapenarsenaal werd binnengesmokkeld i.p.v. voedsel en medicijnen. Hamas doet kwistig aan zelfbediening, dat weet de gewone Palestijn maar al te goed. Honderden miljoenen Euro’s aan Europese steun spenderen die haatdragende fanatici aan wapens en eigen luxe i.p.v. aan infrastructuur, maar dat gaat blijkbaar allemaal aan u voorbij.

  12. De conquistadores met de zegen van de USA? Oei, ik denk niet dat Cortéz en Co destijds veel steun hebben gekregen vanuit Washington. Misschien hebben ze iets ontdekt op de studiedienst van de pvda ? 😉

  13. Racisme? Heel wat Joodse Israeli’s zijn zelf van Arabische afkomst. Er leven in Israël ook zwarte Joden, oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopie. Dit conflict draait heus niet om ras. Israel is een multicultureel land, in tegenstelling tot het monoculturele, monoraciale, monoreligieuze Palestina. In tegenstellig tot zowat elk moslimland trouwens. Wat zegt dat over moslimlanden?

  14. Israëlische president zegt dat er geen onschuldige burgers zijn in Gaza. (HLN.be) Is dat zo? Dan zaten er misschien ook geen onschuldigen in Auschwitz zeker?
    BDW hijst de Israëlische vlag. Maakt Antwerpen nu deel uit van eretz Israël? Komt voor politiekers dan toch geld op de eerste plaats, wie er nog verbaast dat BDW kiest voor diamanthandel?

  15. De recente ontruimingsoproep van Israël aan Palestijnen in het noorden van de Gazastrook wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad (sic) volgens de Geneefse Conventies. Dat zegt Jan Egeland, de Noorse diplomaat die een cruciale rol speelde bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden in 1993. Deze historische overeenkomst legde de basis voor Palestijns zelfbestuur en leidde tot de oprichting van de Palestijnse Autoriteit.
    Tijdens een interview met BBC Radio 4 benadrukte Egeland de schrijnende humanitaire crisis in de Gazastrook, waarbij talloze kinderen onder het puin liggen en duizenden mensen wanhopig op de vlucht zijn geslagen. “Hoe kan het belegeren van Gaza en het afsluiten van elektriciteit voor gewonde kinderen als een rationele reactie worden beschouwd? En hoe draagt dit bij aan minder bitterheid en haat?”
    De diplomaat wees erop dat het Westen de volledige omvang van de situatie in Gaza nog niet ten volle begrijpt. “Het Verenigd Koninkrijk, de VS en de EU hebben gezegd dat ze aan de kant van Israël staan in de strijd tegen terreur. Maar ik hoop dat ze geen groen licht hebben gegeven om een miljoen kinderen te vernietigen.”
    Hij deed ook een beroep op beide partijen om het menselijk leed voor ogen te houden en niet te vervallen in wraak. “Ik denk dat ze terreur en terroristen moeten bestrijden en niet moeten terugslaan tegen de kinderen van Gaza. Sinds wanneer is wraak een rationeel middel om terreur te bestrijden?”, aldus Egeland.

Plaats een reactie

Delen