Vraag van de Week: hoort deepfake-reclame in de politiek?

Vraag van de Week: hoort deepfake-reclame in de politiek? - Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: hoort deepfake-reclame in de politiek?

PAL

Woensdag lanceerde cd&v een reclamefilmpje waarin voormalig premier Jean-Luc Dehaene met behulp van deepfake-AI tot leven gewekt werd. De video werd gemaakt met toestemming van de familie, maar toch vonden heel wat mensen het ongepast. Anderen vinden dan weer dat het volledig in lijn ligt met wat Dehaene zou willen. Is het een goed idee om met behulp van artificiële intelligentie kiezers te overtuigen?

Op Europees niveau vergadert men momenteel over een wet die het gebruik van AI in regels wil gieten. Zo zouden bepaalde toepassingen, zoals het maken van deepfake naaktbeelden, verboden kunnen worden.

Tegelijkertijd lanceerde cd&v een reclamefilmpje waarin Dehaene, die in 2014 overleed, benadrukt dat het tijd is voor belangrijke beslissingen en respect. Smakeloos, vonden veel mensen. Ook al kreeg de partij toestemming van de familie van Dehaene.

Men legt immers woorden in de mond van een overledene, zonder ooit 100 procent zeker te weten of hij wel achter de huidige partij zou staan. Anderen beweren dat deze reclame nog redelijk onschuldig was, maar dat toekomstige ideeën van partijen al heel wat minder onschuldig zouden kunnen zijn. In andere landen zijn er immers al politieke partijen, die valselijk woorden in de mond van hun (nog levende) tegenstanders leggen.

Deze vraag is afgesloten. Bekijk hieronder de resultaten.

https://palnws.be/2023/12/uw-mening-overleden-politici-doen-herleven-in-reclame-is-ongepast-en-gevaarlijk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Vraag van de Week: hoort deepfake-reclame in de politiek?”

  1. Dit illustreert alleen nog maar eens, hoe diep deze partij CD&V zit. Als je al een overleden partijgenoot moet tot leven roepen, om nog kiezers over de streep te trekken. Zielig, echt zielig…

  2. Het timbre van de gebruikte stem klinkt mischien zoals JLD, maar de uitspraak allerminst. JLD had een West-Vlaams accent in zijn spreken, maar deze AI versie is meer een Antwerpenaar. Totaal niet geloofwaardig.

  3. Straks komt een linkse partij aandraven met filmpjes waar Filip DeWinter een deal sluit met hamas. Dit is een zeer gevaarlijke evolutie, iedereen kan zomaar iedereen iets laten vertellen en op het net zwieren. Remember de Terminator films, waar Skynet computers ook overnam van de mensen, thans niet zo extreem maar goed op weg. Bovendien kan men AI zo programmeren dat enkel één zijde van de samenleving er voordeel zal uithalen, de rest zal weg gezet worden als “politiek incorrect”. Afvoeren die handel!

  4. Ik vond het filmpje met JL Dehaene geniaal op technologisch vlak, maar een tikkeltje morbide en vooral zielig. Heeft de CD&V dan niets anders meer te bieden dan een overleden politicus?

  5. Ik zeg ja, ik zie hier geen graten in. Als de vijand druk bezig is zichzelf te vernietigen omdat ze geen huidig talent op stal heeft, moet je ze laten. Ze weten niet beter. Die hun marketinglui hadden geen inspiratie, keken naar een Trump rally en bedachten dit nadat ze Trump hoorden zeggen tegen DeSantis: “Even if I brought back George Washington and Abraham Lincoln from the dead, I couldn’t get you elected, let alone by endorsing you”. Dat is ook het antwoord op de vraag of AI werkt. Door het toe te laten zien mensen het onoverbrugbaar gat tussen werkelijkheid en fraude.

  6. We hebben de laatste decennia niks anders meegemaakt.

    Nu kunnen ze het op AI deep fake steken, eens iets anders dan ‘ we kunnen niks doen, het moet van Europa ‘.

    Straks beschouwen ze deep fake als ‘een lone wolf’. …. We kunnen dit niet voorkomen…..

Plaats een reactie

Delen