Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Verkiezingen 2024

Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

PAL

Voor de komende verkiezingen is de jongste lijsttrekker 24 jaar oud, de oudste is er 71. Op andere plaatsen van sommige kieslijsten verschijnen nog jongere en oudere politici – denk aan Louis Tobback en Willy Claes (beiden 85 jaar oud). In de Verenigde Staten oogt de 81-jarige president Joe Biden met de dag fragieler, waardoor de vraag zich stelt: moet er een minimum- en/of maximumleeftijd komen voor politici?

Alle Vlaamse lijsttrekkers voor de komende Vlaamse en federale verkiezingen zijn bekend. Er duiken heel wat jonge namen op, maar ook oudere politici krijgen een plek op de lijsten. Zowel op erg jonge, als op erg oude kandidaten komt er kritiek. Langs de ene kant vinden sommigen het niet goed dat bepaalde politici recht vanop de schoolbanken in het parlement belanden. Anderzijds menen bepaalde critici dat politici op leeftijd niet altijd meer naar behoren functioneren.

(Lees verder onder het artikel.)

https://palnws.be/2023/12/opinie-jurgen-ceder-oud-politici-weer-van-stal-halen-lijkt-op-bloedarmoede/

De kiezer bepaalt wie er in het parlement belandt: er is geen maximumleeftijd. Mensen mogen bovendien vanaf ze volwassen zijn in een parlement zetelen: sinds 24 mei 2014 is de leeftijdsgrens voor verkiesbaarheid 18 jaar. Voordien was die leeftijdsgrens 21 jaar.

Bij de eedaflegging van het Vlaams Parlement in 2019 was de gemiddelde leeftijd 45 jaar. Op dat moment telde het Vlaams Parlement vijf 60-plussers op 124 parlementsleden. Bij de Kamerleden was in 2019 62 procent van de vertegenwoordigers tussen 40 en 49 jaar oud. 17 procent was toen 60 of ouder. Zowel de oudste generaties als de jongste generaties zijn momenteel dus ‘ondervertegenwoordigd’ in het parlement.

Deze vraag is afgesloten. Bekijk hieronder de resultaten.

https://palnws.be/2023/12/uw-mening-leeftijdsgrenzen-voor-politici-zijn-geen-slecht-idee/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over “Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?”

  1. Functies als president, premier of minister moeten bekleed worden door mensen met voldoende maturiteit en gezondheid. Jonge twintigers of 80 plussers zijn niet de beste kandidaten voor dit niveau van verantwoordelijkheid.

  2. Zo is dat. Eenvoudig gezegd: al die partijen weten niet meer van welk hout pijlen maken. De huidige bende aan ‘politiekers’ droomt over het verleden en denkt, blijkbaar in een ‘vlaag van zinsverbijstering’ dat het oprakelen van het verleden hen zal redden. Pol en soccer’s zijn blijkbaar vatbaar voor een zinsverbijstering. Te vrezen is dat ‘ anderen’ dat niet zijn.

  3. Met een publicatie van alle school-en studieresultaten geraken we wat verder.
    Testen op analytisch en redeneervermogen waren wenselijk.
    ‘Moed’ zou vooraf reeds geïllustreerd moeten zijn.

    Finaal een test op compromis- versus juiste beslissings-neiging ondergaan ware een must.

    Er loopt teveel un-fit politiek gepeupel rond.

  4. Nee, dank u. Het zijn de kiezers die moeten bepalen wie verkiesbaar is of wordt. En dat de kiezer zich al eens vergist is niet meer dan normaal. Er wordt nogal wat beloofd vòòr de verkiezingen, ook door jongeren. Houden die hun woord meer dan ouderen? De keuze van de individuele kiezer is de basis van democratie en daar hoeven geen regeltjes bij te komen. We dwalen steeds verder af met de aanstelling door partijen van niet verkozen ministers. Zn we kunnen allemaal (een hoop)politiekers opnoemen die volgens ons niet deugen die toch perfect in die leeftijdscategorieën passen. Te beginnen met de corrupte rascistische rijkeluiszoon die het bestaat van de politie aan te zetten tot geweld tegen andersgekleurde medemensen..

  5. Het huidige allegaartje van uit hun nek kletsende politiekers van enkel woorden maar geen daden is kentekenend voor juristen en advocaten waaruit het gros van de aan de machtzijnde politiekers dan ook bestaat. Bevolk de lijsten met mensen die gewoon zijn van echt een beroep uit te oefenen, mensen met gezond verstand dat zij uit ervaring hebben opgedaan in hun job, uitvoerende werkers die onze samenleving dagelijks opbouwen in de praktijk. Laat zulke mensen een regering vormen en beslissen. Recht voor de raap moet men zijn! Ik ben de belerende vingertjes van de beterweters van de onleesbare wetboeken met allerlei achterpoortjes meer dan beu. Andere en betere zijn enkel te vinden bij de V-partijen en het meeste gezond verstand bij de meest verguisde V-partij.

  6. Als gewone burger mag je enkele duizenden bijklussen na je pensioen. Ga je over jouw barema, dan betaal je een deel of vollédig je pensioen van het voorbije jaar terug aan de staat. Voor bejaarde politiekers zal dat niet gelden waarschijnlijk.

  7. Het ergste van gans die geriatrische oefening van de traditionele partijen is dat velen onder hen met een half miljoen € gaan lopen zijn als uittredingsvergoeding, en nu doodleuk zich weer op de lijsten te zetten om verder te doen. Laat ze eerst het geld terugstorten aan de belastingbetaler, als ze immers toch niet van plan waren op te krassen en we zien dan wel.

  8. En niet vergeten, de corruptie en schandalen die eraan kleven. Hoe kan het dat veroordeelde politiekers terug een mandaat kunnen opnemen, en dat nog zonder schroom en met medewerking van de betrokken partijen? Probeer dit eens in een normaal land. Zo blijft de politiek verstoken van corrupte nietsnutten en heeft niemand nog vertrouwen in het clubje zakkenvullers. Pol en Soc is de korste weg naar de afgrond, een waardeloze studierichting.

  9. Dat is nu precies de essentie van het verhaal ; onze beroepspolitiekers hebben geen of veel te weinig voeling wat er bij de werkende, belastingbetalende burger leeft. Die inderdaad verdrinkt in al die regeltjes waarmee hij om de oren wordt geslagen maar geen tijd heeft om zelf aan politiek te doen.

Plaats een reactie

Delen