Duits politicus Manfred Weber (CSU). Foto Shutterstock

Duits politicus Manfred Weber (CSU). Foto Shutterstock

Defensie

Is de EU klaar voor een nucleaire wedloop met Poetin?

Simon Segers

Duits politicus Manfred Weber, voorzitter van de centrumrechtse EVP-fractie in het Europees Parlement, pleit voor een EU-kernprogramma als antwoord op de Russische agressie.

Voormalig Amerikaans president Trump stelde tijdens zijn eerste campagne in 2016 al het principe van onvoorwaardelijke militaire steun aan medelidstaten van de NAVO in vraag. De Verenigde Staten dienen volgens hem niet tussenbeide te komen in conflicten, indien zijn bondgenoten niet aan de overeengekomen defensie-uitgaven voldoen. Later bekritiseerde Trump ook de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas.

Onafhankelijke verdediging

Weber vreest nu dat de combinatie van een mogelijke terugkeer van Trump naar het Witte Huis en de Russische agressie een bijzondere kwetsbaarheid voor de Europese Unie kan betekenen. “Ongeacht wie in Amerika verkozen raakt, Europa moet op vlak van buitenlands beleid op eigen benen kunnen staan en zichzelf onafhankelijk kunnen verdedigen”, verklaarde Weber aan POLITICO. In de afgelopen maanden weerklonk vanuit het Kremlin ook de dreigingen van hernieuwde initiatieven in het Russische kernprogramma, na decennia van stelselmatige afbouw.

Europees kernarsenaal

Weber suggereert daarom het in de Koude Oorlog beproefde concept van nucleaire afschrikking en de ‘second-strike capability’ (de mogelijkheid van een kernmacht om een vijandelijke kernaanval steeds te vergelden, red.). “We weten allemaal dat als het erop aankomt, de nucleaire optie doorslaggevend is”, zei de Duitse politicus.

Momenteel is Frankrijk het enige land binnen de Europese Unie dat over een eigen nucleair arsenaal beschikt. Luchtmachtbasissen in onder meer België, Nederland en Duitsland huizen wel een aantal Amerikaanse kernkoppen. Weber is verder ook voorstander om het gesprek over nucleaire afschrikking aan te knopen met die andere kernmacht in Europa: Het Verenigd Koninkrijk.

Russische roulette

De NAVO heeft misschien wel een substantiële overmacht op vlak van conventionele oorlogsvoering, uit de invasie van Oekraïne kan wel het een en ander geconcludeerd worden betreffende de extensie van de Russische dreiging. Poetin heeft zijn bereidwilligheid tot grote militaire risico’s reeds uitvoerig aangetoond, waarbij hij noch zware verliezen van mensenlevens, noch extensieve economische schade schuwt. Het falen van de gepland snelle invasie verlaagt mogelijk het algehele vertrouwen in het gebruik van conventioneel wapentuig. Indien de Russen militair met de rug tegen de muur zouden komen te staan en totale capitulatie onvermijdelijk blijkt, is een nucleaire aanval als ultieme wanhoopsdaad bovendien geen ondenkbaar scenario.

De Europese lidstaten zijn momenteel weinig bereid om zich aan een nucleaire wedloop te wagen en Poetin houdt hier rekening mee. Net dat element kan een centrale rol spelen in de Russische strategie voor een eventuele meer directe confrontatie met de NAVO wanneer de oorlog met Oekraïne uiteindelijk eindigt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Is de EU klaar voor een nucleaire wedloop met Poetin?”

  1. Al die militaire uitgaven waren niet nodig geweest, indien Europa geen steun had geleverd aan de agressieve expansiepolitiek van de NAVO en andere schadelijke Amerikaanse geopolitieke spelletjes. Tijd voor een regime wijziging in Europa en vredesgesprekken met Rusland.

  2. Voor wie meer wil weten over Zelenski hier een video van Gonzalo Lira , een Amerikaanse freelancer met Chileense roots die een paar maanden geleden gearresteerd werd in Oekraine en 14 dagen geleden gestorven is. Zijn vader beweert dat hij doodgefolterd is. Gonzalo probeerde objectief verslag uit te brengen over de oorlog in Oekraïne en heeft dat met de dood moeten bekopen. De video dateert van anderhalf jaar geleden toen Gonzalo een eerste keer problemen kreeg met Oekr. veiligheidsdienst. https://www.youtube.com/watch?v=j7NTLZDd4tc&ab_channel=GonzaloLira (vanaf minuut 2)

Plaats een reactie

Delen