Unesco betreurt Turkse beslissing om van kerkmusea moskeeën te maken

Chorakerk. Foto: Google

Christendom

Unesco betreurt Turkse beslissing om van kerkmusea moskeeën te maken

Sonja Dahlmans

De Byzantijnse/Grieks-Orthodoxe Chorakerk in Istanboel zal op 23 februari tot moskee worden gewijd. De Kerk van de Heilige Redder, die omstreeks 550 na Christus gebouwd werd, wordt daarmee net als de Haga Sophia opnieuw omgevormd van museum tot islamitisch gebedshuis. Unesco vreest dat deze beslissing “de universele waarde” van de kerk aantast.

Net als de Haga Sophia, die werd gebouwd als kathedraal, deed de Chorakerk in Istanboel jarenlang dienst als kerk. Na de islamitische veroveringen van Turkije werd ze als moskee gebruikt. Onder het seculiere bewind diende de kerk als een museum, net als de voormalig Byzantijnse kathedraal Hagia Sophia, die sinds 2021 weer als moskee dienstdoet.

Nieuwe bestemming

Op gezag van de Turkse president Erdogan werd de Chorakerk de afgelopen jaren gerestaureerd. Eind februari neemt men het kerkgebouw opnieuw in gebruik als moskee. De plannen dateren al van 2020: toen veranderde de status van het gebouw al en werden er voor het eerst sinds 72 jaar islamitische gebeden gehouden.

Beide voormalige kerken, de Hagia Sophia en de Kerk van de Heilige Redder, staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze organisatie roemt de rijke historie van beide kerken en noemt ze ‘monumenten met een wereldwijde impact’. Ook stelt het rapport van UNESCO dat de functie die beide kerken onder seculier bewind hadden als museum, juist een toonbeeld was van een vreedzame, gedeelde geschiedenis, interreligieuze dialoog en wederzijds respect voor toekomstige generaties.

De Turkse autoriteiten zouden zonder enig woord vooraf tot het besluit zijn gekomen de beide kerken opnieuw als moskee te gebruiken. Dit voornemen zou volgens UNESCO de ‘universele waarde’ van de kerken aantasten. Zij dringen aan op behoud van het culturele erfgoed en de historische waarde ervan en roepen de Turkse regering op om ervoor zorg te dragen dat bezoekers van alle religies en achtergronden welkom blijven in de Chorakerk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Unesco betreurt Turkse beslissing om van kerkmusea moskeeën te maken”

Plaats een reactie

Delen