Bouw ik zelf een nucleaire schuilkelder of zijn er openbare schuilplaatsen beschikbaar?

Schuilkelder. Foto: Shutterstock

Defensie

Bouw ik zelf een nucleaire schuilkelder of zijn er openbare schuilplaatsen beschikbaar?

Henri Maes

De toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen wekken bij velen bezorgdheid op, vooral sinds Vladimir Poetin stelde nucleaire wapens in te zetten als het voortbestaan van de Russische staat bedreigd zou worden. Hoewel zowel Moskou als Washington geen concrete plannen hebben om de situatie nucleair te doen escaleren, blijven de dreigingen opmerkelijk. Dat brengt ons tot de vraag waar we naartoe moeten in het geval van een nucleaire aanval of kernramp.

Zijn er openbare schuilplaatsen beschikbaar, of staan we er alleen voor? In 2022, aan het begin van de Russische inval in Oekraïne, legde Caroline Taquin van de Franstalige liberalen deze vraag voor aan de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). De minister wist het parlement te vertellen dat er in totaal vier schuilkelders op Belgisch grondgebied aanwezig zijn. Twee hiervan bevinden zich in voormalige NAVO-bunkers in Wallonië, maar die zijn nu omgebouwd tot opvangcentra van FEDASIL. Een andere schuilkelder bevindt zich in Lier en fungeert nu als archiefgebouw: ook die is dus niet langer bruikbaar als schuilkelder. Ten slotte is er de schuilkelder onder het Warandepark in Brussel, maar die verkeert volgens de minister in “zeer slechte staat”.

Overheid biedt weinig bescherming

Minister Verlinden haalde toen ook aan dat “indien het aantal atoomschuilkelders echter beperkt is of als hun staat het gebruik ervan niet toelaat, de Belgische bevolking zich kan wenden tot alternatieve middelen”. Met alternatieve middelen werden beschermende gebouwen of structuren bedoeld, zoals kelders, privé-schuilkelders en andere ondergrondse constructies. In ieder geval lijkt het erop dat in het geval van een nucleaire aanval of ramp, de overheid ons weinig bescherming kan bieden. Dat klinkt verontrustend, maar hoeft het niet per se te zijn. Zo merkt defensie-expert Sven Biscop (UGent) op dat schuilkelders op zich niet effectief zijn tegen de kernwapens van vandaag.

Desondanks is het geen gegeven dat men een kernramp of aanval passief moet afwachten. De vastberaden doe-het-zelver en survivalist kan zelf een atoomschuilkelder te bouwen. De belangrijkste elementen zijn: een ondergrondse betonnen constructie, ventilatie en bevoorrading. Daarnaast zijn er ook verschillende gespecialiseerde firma’s, zoals Eastl uit Lille. Zij bouwen bunkers die bestand zijn tegen nucleaire, biologische en chemische gecontamineerde lucht (NBC). Bovendien heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het ombouwen van standaard betonnen kelders tot NBC-bestendige bunkers. Voor een kost van 15.000 euro transformeert het bedrijf uw kelder om tot een privé-schuilkelder. “Niet te veel voor het verschil tussen leven en dood”, vindt oprichter Karl Copmans.

Dreiging

Eastl verkondigt op hun website dat de dreiging voor een nucleaire aanval of ramp reëel is. Volgens hen “deelt de Belgische regering niet voor niets gratis jodiumtabletten”. Deze uitspraken moeten echter met een korrel zout genomen worden. Niet alleen is er spraken van een duidelijk belangenconflict, maar deze uitspraken worden sterk tegengesproken door experts.

Wat betreft de jodiumtabletten, verduidelijkte het nationaal crisiscentrum dat het uitdelen van jodiumtabletten deel uitmaakte van een herhalende sensibiliseringscampagne. Volgens het nationaal crisiscentrum “geen paniekzaaierij, maar een goede voorzorgsmaatregel dat mensen een doosje in huis hebben in het geval van een nucleair ongeval”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Bouw ik zelf een nucleaire schuilkelder of zijn er openbare schuilplaatsen beschikbaar?”

  1. De petroleum raffinaderijen in A’pen, de haven samen met de centrale in Doel, het Nato hoofdkwartier in Brussel (strategisch belangrijk), en ga zo maar door. Als de bom valt in BelZiekistan mag je er kruis over maken.

  2. De oorlog in Oekraïne is niet onze zaak en we hadden dit land ook geen valse hoop moeten geven inzake een toetreding tot de NAVO. De onverkozen Europese elite voert oorlog in onze naam en moet verantwoordelijk gesteld worden voor alle economische en militaire schade.

Plaats een reactie

Delen