N-VA: “Dedonder wil taalvereisten voor kandidaten Militaire School verlagen”

Ludivine Dedonder zou volgens Theo Francken de taalvereisten voor KMS-kandidaten willen verlagen. Foto: Belga

Defensie

Dedonder wil taalexamen voor militairen wijzigen

Wannes Neukermans

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zou de taalvereisten voor kandidaten van de Koninklijke Militaire School (KMS) willen verlagen. Dat staat volgens N-VA in een wetsontwerp van Dedonder, dat woensdag in de Kamer besproken werd. “De nodige kennis van de tweede landstaal om een officiersopleiding te kunnen aanvangen wordt slinks omzeild met een simpele computerproef”, reageert Kamerlid Theo Francken (N-VA). Het kabinet-Dedonder geeft aan dat de manier waarop het examen georganiseerd wordt verandert, maar dat dat niet betekent dat de lat lager gelegd wordt.

In de commissie Landsverdediging wordt vandaag een wetsontwerp van minister Ludivine Dedonder (PS) besproken, dat enkele wijzigingen aanbrengt aan het statuut van militairen. Over het algemeen gaat het over een reeks technische wijzigingen en verduidelijkingen. Het voorstel zou echter ook een controversieel punt bevatten, stelt Theo Francken. Zo zou er een nieuw examen van de tweede landstaal ingevoerd worden voor kandidaat-beroepsofficieren bij de KMS. Het niveau daarvan zou lager liggen dan dat van het huidige taalexamen.

Minder duidelijk

Het oorspronkelijke artikel dat de taalvereisten besprak, stelde duidelijk om wat voor examen het ging. Vandaag bestaat het examen ‘elementaire kennis van de tweede landstaal’ uit een proef van 1 uur 45 minuten, waarin kandidaten onder andere een opstel moeten schrijven en zinnen moeten vertalen van hun eerste landstaal naar hun tweede landstaal, en omgekeerd.

De nieuwe wet van minister Dedonder legt enkel het niveau A2 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader als niveau vast. In de nieuwe test wordt het lees- en luisterniveau zeker gepeild, maar of er ook naar bijvoorbeeld vocabulaire gepeild wordt, is niet duidelijk. Er is ook geen duidelijkheid over de manier waarop het examen georganiseerd zal worden. Ook de Raad van State publiceerde een kritisch advies over de wetswijziging.

Volgens N-VA wil minister Dedonder de taalvereisten verlagen, om op die manier tegemoet te komen aan het tekort aan kwalitatieve kandidaten. “Wij zijn verbolgen over hoe achteloos er niet alleen met de taalwetgeving, maar ook met de kwaliteit van de officiersopleiding van Defensie wordt omgesprongen door de minister en het parlement”, reageert Francken, samen met collega-parlementsleden Peter Buysrogge en Darya Safai. “Voor de zoveelste keer wordt de lat verlaagd om de rekrutering hoog te houden.”

(Lees verder onder de X.)

Volgens het kabinet van Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) verandert de wetswijziging niets aan de taalvereisten. “De aanpassing van deze wet heeft als doel meer mogelijkheden te creëren om de taalvaardigheid van de tweede landstaal van sollicitanten kandidaat-beroepsofficieren te testen”, klinkt het in een reactie. “De concrete modaliteiten werden nog niet bepaald. Bedoeling is om via een vernieuwd examen te peilen naar het niveau van een sollicitant dat redelijkerwijs kan worden verwacht voor een succesvolle vorming als kandidaat-officier. Vandaag peilen we naar de elementaire kennis van de tweede landstaal van de kandidaten, en met het vernieuwde examen blijft dat zo.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Dedonder wil taalexamen voor militairen wijzigen”

  1. Vlamingen moeten België splitsen in twee onafhankelijk: Nood- en Zuid België net als Korea. Ras- le- bol van Jacobijnse taalracisten als Ludivine Dedonder. Walen buiten !!!

    • Idem dito bij de politie. Taalracisme krijgen ze ingelepeld via het Franstalig onderwijs.en Franstalige parvenus à la Georges-Louis Bouchez (MR). en minister van Defensie Dedonder(PS).Onbegrijpelijk dat Vlaamse verkozenen en ministers die (taal)wantoestanden anno 2024 nog altijd blijven gedogen. Waar blijft het respect van Vlaamse politici voor hun kiezers? Waarom geen cordon sanitaire tegen de francofone arrogantie en taalracisme? Het lijkt wel dat Vlaamse politici onderhavig incivisme leuk vinden. Wanneer volgt de taaltest voor Dedonder?

  2. Doet me denken aan mijn opleiding als reserveofficier. De Vlaamse officieren spraken Nederlands maar bij de Franstaligen was het “t’ Is gij pak de fusil en ’t gij skiet op den ennemie. Allez. Vite!”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen