Migratie, peilingen, elektrische wagens en de natuurherstelwet - Politiek weekoverzicht

Protest natuurherstelwet. Foto: Belga

Uitgelicht

Migratie, peilingen, elektrische wagens en de natuurherstelwet – Politiek weekoverzicht

PAL

Afgelopen week werd in het Europees Parlement de natuurherstelwet goedgekeurd. In dezelfde week werd echter ook duidelijk dat niet klimaat of milieu, maar migratie hét thema van de verkiezingen dreigt te worden. Peilingen en debatten alom in aanloop naar die verkiezingen, maar een nieuwe partij wordt niet altijd uitgenodigd. Dit en veel meer in het politiek overzicht van deze week.

Migratie: cijfers en verkiezingen

Migratie wordt hét verkiezingsthema. Geen verrassing, zeggen politici van cd&v, Vlaams Belang, N-VA en Open Vld. Kamerlid Tomas Roggeman stelt ook dat migratie en economie aan elkaar gekoppeld zijn.

Hoewel Vlamingen overwegend negatief staan tegenover migratie, zou die wel noodzakelijk en goed zijn voor de economie, bleek enkele jaren terug uit een studie. Vlaams Belang liet door de Nederlandse professor Jan van de Beek een nieuwe studie uitvoeren, waaruit het omgekeerde zou blijken.

Peilingen en verkiezingen

Niet iedere partij wordt opgenomen in peilingen of krijgt een plekje tijdens verkiezingsdebatten. Daar klaagt Vlaams Parlementslid Els Ampe over, die uit Open Vld stapte en ‘Voor U‘ oprichtte. Peilingbureau Kantar geeft uitleg. In ’t Pallieterke geeft onderzoeker Filip Van Laenen uitleg bij desbetreffende peiling.

Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman komt dan toch niet op bij de volgende federale verkiezingen. Dat melden hij en zijn partij, enkele dagen voor de lancering van de officiële verkiezingscampagne.

Milieu & Klimaat

In het Europees Parlement werd de Natuurherstelwet gestemd. Landbouwers vrezen voor onzekere tijden. Een Nederlandse elektriciteitsnetbeheerder wil ervoor zorgen dat elektrische wagens het stroomnet niet overbelasten tussen 16u en 21u. Fluvius legt uit hoe het in Vlaanderen zit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen