Cd&v wil een weerbaar en zelfvoorzienend Europa

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Cd&v wil een weerbaar en zelfvoorzienend Europa

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op cd&v en haar standpunten omtrent een zelfvoorzienend en weerbaar Europa.

Zelfvoorzienend en weerbaar

De Vlaamse christendemocraten willen “een weerbaar Europa”. Die weerbaarheid moet tot uiting komen in een daadkrachtige EU die haar beleid “in blok voert”. De Europese Unie moet bijvoorbeeld als één geheel onderhandelen met derde landen over het aanvaarden van uitgewezen landgenoten, en beter samenwerken om “de buitengrenzen van de EU te verdedigen en te bewaken.” Veiligheidsdiensten moeten hun gewonnen informatie dan weer vlotter met elkaar kunnen delen om zo de gevaren van terrorisme, criminaliteit en cyberaanvallen het hoofd te kunnen bieden. Voor dat laatste wil cd&v zelfs een Europese, snel inzetbare interventiemacht die onder EU-bevel staat.

Europa moet weer “strategisch autonoom” worden, vindt cd&v. Concreet betekent dit dat de EU haar afhankelijkheid van derde landen moet afbouwen en tegelijkertijd zelfvoorzienend moet worden. Het belang van deze zelfvoorziening, zowel op het gebied van energie, voedsel als defensie, benadrukte ook cd&v-kopstuk Wouter Beke in zijn recente interview met ’t Pallieterke.

Peace through strength

Weerbaarheid, in geopolitieke termen, gaat vaak hand in hand met het onderhouden van een robuuste landsverdediging, iets waar België heden ten dage bezwaarlijk van verdacht kan worden. Dat wil cd&v, althans volgens haar partijprogramma, graag veranderen. Hiervoor moet België haar defensiebudget zo snel mogelijk verhogen naar 2 procent van het bbp, een doel dat uiterlijk in 2035 bereikt zou moeten worden.

Daarnaast moet defensie opnieuw meer personeel aantrekken, hen langer in dienst proberen houden, en moet het maatschappelijk imago van het leger geherwaardeerd worden. De partij stelt dan ook duidelijk dat defensie een vector is van sociale mobiliteit, integratie en diversiteit. “Het vervullen van die rol betekent dat de maatschappelijke rol van het leger opnieuw moet bevestigd worden en de relevantie ervan gewaarborgd”, aldus de christendemocraten. Daarenboven wil de partij werk maken van “een versterkte Europese militaire samenwerking, als aanvulling op de NAVO die de hoeksteen van ons internationaal veiligheidsbeleid blijft.” Si vis pacem, para bellum: als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog, luidt het principe. Maar of dit niet too little, too late is nu Rusland, Iran en China een kwetsbaar Europa bespeuren, zal de toekomst moeten uitwijzen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

2 gedachten over “Cd&v wil een weerbaar en zelfvoorzienend Europa”

Plaats een reactie

Delen