Drie brandstichtingen op twee dagen tijd in Franse kerken

Illustratiebeeld. Foto: Shutterstock

Christendom

Drie brandstichtingen op twee dagen tijd in Franse kerken

Sonja Dahlmans

In de Sint Serge-kerk in het Franse Angers werd binnen de 24 uur maar liefst twee keer brandgesticht. Eén vrouwelijke verdachte is door de politie aangehouden voor verhoor. De woordvoerder van de kerk, Vader Jean-Marie Gautreau, zegt niet te willen speculeren over de aanleiding totdat alle details bekend zijn.

Op 2 april werd in het altaar in de kapel gewijd aan de Maagd Maria een brand aangewakkerd. Op 3 april werd ter hoogte van een standbeeld ter ere van Sint Ambrosius brand gemeld. De kerk moest gedurende het politieonderzoek haar deuren sluiten.

Opzettelijk

De volgende dag werd er in de Sint-Jan Baptistkerk in Agneaux brandgesticht. Het vuur begon bij een van de kerkdeuren en spreidde zich vervolgens uit naar het interieur van de kerk. Ook daar geeft de politie aan dat het om opzettelijke brandstichting gaat. Ook deze kerk moet de deuren voorlopig gesloten houden, de mis zal voorlopig in een nabijgelegen kerk worden gevierd.

Stijgende intolerantie

Volgens een rapport uit 2023 van een organisatie die gevallen van discriminatie en intolerantie jegens christenen doorheen Europa (OIDAC) jaarlijks publiceert, staat Frankrijk al jaren stevig binnen de top 5 van landen in Europa qua antichristelijke haat- en geweldsmisdrijven.

In het afgelopen jaar werden er zestien kerken moedwillig in brand gestoken. Er werden dat jaar nog eens 106 andere haatmisdrijven tegen christenen in Frankrijk gemeld. Het hoogste aantallen brandstichtingen in kerken was in Duitsland, waar in 2023 maar liefst 37 meldingen van brandstichting in kerken geregistreerd werden.

Terreur Notre-Dame verijdeld

Afgelopen maart werd nog een terreuraanslag in de kathedraal Notre-Dame van Parijs verijdeld. Een Egyptische terreurverdachte, sympathisant van Islamitische Staat (IS), werd hiervoor gearresteerd. Volgens de Franse minister Gérald Darmanin, Binnenlandse Zaken, zijn in totaal vijf verdachten aangehouden die allen in verband worden gebracht met de terreurgroep Islamitische Staat. Het doel van de verijdelde terreuraanslag op de Notre-Dame was volgens Darmanin in elk geval om een religieus gebouw te raken en daarbij christelijke slachtoffers te maken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Drie brandstichtingen op twee dagen tijd in Franse kerken”

  1. Op 2 februari – ontheiligde een moslim de St. Johannes de Doperkerk in La Couronne.
    https://fr.aleteia.org/2024/02/05/charente-leglise-saint-jean-baptiste-profanee/
    Hij handelde in de naam van Allah omdat het niet normaal was om standbeelden te hebben en dat hij was gekomen om dat te corrigeren.
    https://www.charentelibre.fr/charente/la-couronne/profanation-a-l-eglise-de-la-couronne-une-statue-fracassee-et-un-homme-en-garde-a-vue-18406059.php
    Los daarvan werden in de Dordogne vier grote openbare kruisbeelden (cavalerieën) verspreid over verschillende steden beklad met verwijzingen naar de islam.
    https://www.fdesouche.com/2024/02/23/un-calvaire-en-dordogne-tague-par-linscription-islam-et-un-croissant-de-lune-maj-realise-la-veille-de-noel-sos-calvaires-propose-au-proprietaire-un-agriculteur-catholique/
    Verschillende andere kerken en standbeelden werden in februari in Frankrijk aangevallen en ontheiligd.
    https://christianophobie.fr/carte/en-france/nord-ouest/pays-de-la-loire/fontenay-le-comte-85-deux-statues-brisees-a-leglise
    https://christianophobie.fr/carte/en-france/nord-ouest/haute-normandie/val-de-la-haye-76-leglise-cambriolee-et-profanee

Plaats een reactie

Delen