Open Vld ijvert voor een inclusieve openbare omroep

Tom Ongena. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Open Vld ijvert voor een inclusieve openbare omroep

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Open Vld en haar standpunten omtrent cultuur, media en jeugdbeleid.

Een inclusieve openbare omroep en cultuursector

Dat schoonheid en cultuur onontbeerlijk zijn in het menselijk leven is een breed gedragen inzicht. Elke partij tracht deze noodzaak te verankeren in concrete voorstellen en legt zodoende haar eigen accenten. Ook de partij van Alexander De Croo komt met haar eigen ideeën op de proppen. 

Een in het oog springend standpunt is dat de openbare omroep zich verder dient te focussen op het bereiken van jongeren en een inclusief programma-aanbod moet ontwerpen met aandacht voor “diversiteit, damessporten en G-sport”. Vrijheid en liberalisme is dus niet van toepassing op staatszenders, die volgens Open Vld toch maar best een ideologische agenda aanhouden wanneer ze hun zendschema opmaken.

Ook cultuur kan het beste worden vormgegeven met “inclusie en integratie” in het achterhoofd. Om dat te helpen bewerkstelligen dienen onder meer de sociale rechten en arbeidsstatuten eenvoudiger te worden ingericht voor kunstenaars. Ook wil Open Vld dat er één aanspreekpunt komt voor de cultuursector, in de vorm van een “cultuurambassadeur”. Deze cultuurambassadeur dient de belangen van de volledige sector te behartigen, en wellicht dus ook de progressieve politieke agenda te promoten.

Jeugdbeleid

Open Vld pleit al jaren voor stemrecht vanaf 16 jaar. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, aangezien de liberale partij het bijzonder slecht doet onder jongeren. Uit een recente peiling van Hogeschool PXL en TV Limburg bij 18- tot 22-jarige Vlamingen, bleef ze steken op een schamele 7.6 procent. Daarmee was ze de slechtst scorende partij van Vlaanderen. De liberalen wensen het stemrecht vanaf 16 jaar uiteindelijk te introduceren op alle niveau’s: lokaal, regionaal, federaal en Europees.

Tot slot pleit de partij ook voor de decentralisatie van het jeugdbeleid, de afschaffing van alle huidige restricties op studentenarbeid en het belang van de mogelijkheid voor jongeren om een eigen woning te kopen. De wooncrisis is inderdaad een probleem dat veel jonge mensen wakker houdt. Dat de oplossingen ook van Open Vld zullen komen, een partij die al jaren mee aan de knoppen zit, zullen jongeren minder snel geloven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

5 gedachten over “Open Vld ijvert voor een inclusieve openbare omroep”

  1. Liberalen negeren de culturele breuklijn. Volgens hun ideologie is alles sociaal-economisch. Zo zal een Afrikaan op school niet mislukken omdat hij geen schoolcultuur heeft maar omdat de school faalt. Dat is gelogen.

  2. En we zijn weer zover, de klassieke/linkse partijen beloven erop los en beweren dat zij de enigen zijn die de chaos die ze zelf veroorzaakt hebben kunnen oplossen. Verder vissen ze ook allemaal in hetzelfde potje van vreemdelingen en steuntrekkers allerhande. En dan maar schrikken als de werkende kiezers hun bedrog doorzien. Bob Marley “You can cheat some people sometime, but you can’t cheat all the people all the time.”

Plaats een reactie

Delen