Verslag van twee dagen NatCon: "Een blamage voor en door Brussel"

Nigel Farage voor NatCon. Foto: Belga

Vrijheid van meningsuiting

Verslag van twee dagen NatCon: “Een blamage voor en door Brussel”

Pepijn Demortier

Op 16 en 17 april vond de National Conservative Conference (NatCon) plaats in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Onder meer de Hongaarse premier Viktor Orban, de Franse politicus Eric Zemmour, Brexit-boegbeeld Nigel Farage, en de voormalige premier van Polen Mateusz Morawiecki behoorden tot de genodigden. Dat de bijeenkomst van nationalisten en conservatieven niet zonder slag of stoot verliep, is een understatement. Een verslag van twee bewogen dagen NatCon.

Derde keer, goede keer

Het mediacircus rond NatCon begon al enkele dagen voor de conferentie van start zou gaan. De organisatie van de nationalistische conferentie, bestaande uit onder meer de Hongaarse denktank MCC Brussels en The Edmund Burke Foundation, had het illustere Concert Noble afgehuurd in de Brusselse binnenstad. Dat was echter niet naar de zin van Philippe Close (PS), burgermeester van Brussel, die aangaf de veiligheid niet te kunnen garanderen. Enkele uiterst linkse en ‘antifascistische’ groepen hadden namelijk aangekondigd te willen protesteren en het evenement te zullen verstoren.

Bijgevolg zag Concert Noble zijn kans schoon om de reservatie te annuleren, waarna de organisatie verhuisde naar het luxueuze Sofitel in Etterbeek. Net als zijn socialistische collega voelde Vincent De Wolf (MR), de ‘liberale’ burgemeester van Etterbeek, weinig voor het grondwettelijke recht op vereniging en vrije meningsuiting. Geheel in lijn met zijn liberale waarden besloot hij vervolgens dezelfde stunt uit te halen als zijn collega Close. Uiteindelijk kwam de organisatie terecht bij The Claridge in Sint-Joost-ten-Node, de gemeente onder jurisdictie van de beruchte politicus Emir Kir.

Kir, die nauwe banden heeft met de Turkse extreemrechtse Grijze Wolven en in 2020 uit de PS werd gezet, besloot het evenement te dwarsbomen. “Racisten zijn niet welkom in Brussel, niet in Etterbeek, en ook niet in Sint-Joost”, aldus Kir op X. Hij besloot daarom het evenement manu militari en met onmiddellijke ingang te laten stilleggen. De conferentie was echter al begonnen en de honderden aanwezigen hadden reeds plaatsgenomen in de feestzaal.

Politie-interventie

Terwijl een dozijn agenten zich voor de ingang van The Claridge opstelden, werd de spanning in de zaal bijna tastbaar. De organisatoren liepen gespannen rond terwijl ze aan de telefoon hingen met hun advocaten en politieke connecties. Nigel Farage, de Britse politicus en voormalig UKIP-leider, was zijn EU-kritische lezing aan het geven toen enkele politieagenten de zaal binnenkwamen. Om ervoor te zorgen dat het evenement niet werd stilgelegd na afloop van de lezing, probeerde Farage zijn toespraak zo lang mogelijk te rekken. Uiteindelijk verlieten de agenten de zaal en voegden zich bij hun collega’s bij de ingang, waar ze de rest van de dag op post bleven.

Onder het toeziend oog van de politie mocht niemand de hal meer in, alleen nog naar buiten. Wie eenmaal buiten was, mocht er niet meer in. Onder anderen Eric Zemmour, die dinsdag een toespraak zou houden, werd de toegang geweigerd. Zelfs de catering werd stopgezet, waardoor de gasten zich moesten behelpen met amuses, koekjes en chocolademousse. Hoewel de honderden gasten opgesloten zaten in de zaal, verliep de conferentie relatief rustig. Lezingen en paneldiscussies over migratie en de EU gingen gewoon door en Suella Braverman, voormalig minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, gaf een presentatie over de huidige politieke situatie in haar land. De aandacht van het publiek ging echter steeds meer uit naar de ingang van het gebouw en de mogelijke interventie van de politie die als een zwaard van Damocles boven de conferentie bleef hangen. Jammer voor de sprekers, die hun uiterste best deden om de aandacht op de inhoud te vestigen, meer dan op het mediacircus dat zich buiten voltrok.

Tunesische uitbater

Ondanks de opwinding en onzekerheid heerste er een sfeer van verbondenheid en verbroedering in de zaal. Alle gasten werden zich pijnlijk bewust van de huidige politieke situatie in Brussel, en bij uitbreiding Europa. Zowel de organisatoren als de gasten waren vastbesloten om voet bij stuk te houden en niet toe te geven aan de druk vanuit Brussel. Zelfs de Tunesische uitbater van de feestzaal, wiens idealen niet overeenkwamen met die van NatCon, zette alles op alles om het evenement door te laten gaan. Zowel hij als zijn familie ontvingen bedreigingen en beledigingen.

De eigenaar gaf echter niet toe aan de intimidatie, waardoor zijn dappere tussenkomst een lichtpuntje was in de duisternis. De eigenaar werd dan ook meermaals geprezen door de organisatoren, de gasten en zelfs Viktor Orban, die gekscherend zei dat “België de juiste keuze had gemaakt door hem binnen te laten”. Met een staande ovatie werd de Tunesische Belg aan het einde van de dag uitgebreid bedankt.

Viktor Orban. Foto: Pepijn Demortier

Een rustige tweede dag

Na hard werk van de advocaten van NatCon en ADF (Alliance Defending Freedom), internationale politieke druk en een interventie van de Raad van State, kon het evenement woensdag worden hervat. De tweede dag van de conservatieve conferentie verliep dan ook rustig en geheel volgens schema. De dag begon met een lezing over de politieke situatie in Israël, gevolgd door een paneldiscussie over “Geloof en Familie”. De algemene teneur was: inzetten op het gezin, weg met de gendertheorie, weg met abortus en een promotie van joods-christelijke waarden. Om 11 uur betrad Viktor Orban eindelijk het podium voor een gesprek met filosoof Yoram Hazony, de Amerikaans-Israëlische organisator van NatCon.

Orban gaf, geheel in lijn met de verwachtingen, de EU een pak voor haar broek en benadrukte hij het belang van een sterk antimigratiebeleid. Daarnaast liet hij zich nog enkele opmerkelijke uitspraken over Oekraïne en Rusland ontvallen, waarin hij weinig sympathie voor de Oekraïense zaak leek te tonen. Desalniettemin werd het gesprek met een daverend applaus besloten, waarna de Hongaarse premier onder veel mediabelangstelling de zaal verliet. Eric Zemmour, die normaal op dinsdag zou spreken, was dan weer een ‘special guest’ en trakteerde het publiek op een bevlogen anti-Islam speech. Onder meer Mateusz Morawiecki, de voormalige premier van Polen, en de Israëlische “Minister of Diaspora Affairs” Amichai Chikli spraken de conferentie later op de dag toe.

Brussel probeerde de NatCon conferentie te verhinderen, maar heeft haar in een klungelige poging enkel roemruchter gemaakt. Wereldwijde mediabelangstelling en publieke verontwaardiging maakten de bijeenkomst nu al tot het conservatieve evenement van het jaar. Dat belooft veel goeds voor de volgende editie, al zal die wellicht niet meer in Sint-Joost-ten-Node plaatsvinden.

Agenten vatten post voor de ingang van The Claridge. Foto: Pepijn Demortier

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

4 gedachten over “Verslag van twee dagen NatCon: “Een blamage voor en door Brussel””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen