Vlaams Belang: Voor Europa, tegen de EU

Europees VB-kopstuk Gerolf Annemans. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vlaams Belang: Voor Europa, tegen de EU

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vlaams Belang en haar standpunten omtrent internationale samenwerking en de EU.

Een “pro-Europese partij”

“Het Vlaams Belang is een pro-Europese partij”, aldus het verkiezingsprogramma van de Vlaams-nationalisten. De partij laat er echter geen twijfel over bestaan dat pro-Europa niet noodzakelijk gelijk staat aan pro-EU. Ursula von der Leyen en Guy Verhofstadt worden weggezet als “EU-extremisten” die op maar één ding uit zijn: een eengemaakt “EU-rijk”. Dat Vlaams Belang een andere mening is toegedaan, blijkt duidelijk uit haar standpunten. Zo pleit ze voor een stopzetting van de toetredingsonderhandelingen met Turkije en andere kandidaat-lidstaten. Kortom: geen verdere uitbreiding van de EU.

Daarnaast moet het Europees Parlement op de schop en moeten de EU-instellingen worden beperkt tot de Europese Raad en de Europese Commissie. De macht van de EU moet verder beteugeld worden door een aanzienlijke verlaging van het algemene EU-budget, en een “opt-out-pakket naar Deens model als keuzevrijheid voor lidstaten om zelf terug controle te nemen over hun migratiebeleid”. Van EU-leningen en EU-belastingen wil Vlaams Belang niets weten, en ook de Green Deal dient heronderhandelt te worden. In tandem daarmee moet er een pauze worden ingelast voor alle bestaande Europese klimaatregels.

Vlaanderen in de wereld

Op vlak van buitenlands beleid moet Vlaanderen zich bevrijden van het “verstarde en complexe” Belgische buitenlands beleid. Om dit te bewerkstelligen dringt Vlaams Belang aan op de uitbouw van een volwaardige Vlaamse diplomatieke dienst, en “een onafhankelijk Vlaams en rationeel buitenlandbeleid dat de belangen van het eigen volk dient”. Daarenboven moet er een inventaris komen van de internationale verdragsbepalingen waaraan Vlaanderen gebonden is.

Met de introductie van een dergelijk inventaris, wil de partij een beter zicht krijgen op welke verdragen heronderhandeld dienen te worden. Dit “om onze soevereiniteit te herstellen”. Er zijn echter ook verdragen waarvan Vlaams Belang nu al weet dat ze heronderhandeld dienen te worden, namelijk de verdragen en overeenkomsten met “radicaalislamitische en communistische landen die onze veiligheid en soevereiniteit bedreigen”. Tot slot moet het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking worden afgestemd met de doelstellingen van het Vlaamse en Europese migratiebeleid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Vlaams Belang: Voor Europa, tegen de EU”

Plaats een reactie

Delen