Vlaams Belang: weg met 'woke'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Foto: VB

Verkiezingen 2024

Vlaams Belang: weg met ‘woke’

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vlaams Belang en zijn standpunten omtrent woke.

Onder de titel ‘woke: doe normaal’ zet het Vlaams Belang in niet mis te verstane bewoordingen zijn visie op het fenomeen ‘woke’ uiteen. Openen doet de partij met een verwijzing naar Queen Nikkolah, de inclusieve Sinterklaas die afgelopen jaar heel wat furore maakte in de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent. De partij laat er geen twijfel over bestaan dat dit soort bedenkelijke initiatieven schadelijk zijn, en zowel de tradities als het culturele weefsel van Vlaanderen aantasten. Ook de genderneutrale ‘ouderdag’, ter vervanging van vaderdag, en de kerstmarkten die wintermarkten zijn geworden, blijken een doorn in het oog van de Vlaams-nationalistische partij.

Om dit uit Amerika overgewaaide fenomeen het hoofd te bieden, komt de partij met enkele concrete ideeën op de proppen. Zo moeten overheidssubsidies worden geschrapt voor provinciale en lokale besturen, en voor verenigingen of bedrijven die zich bezondigen aan (positieve) discriminatie. Daarnaast moet het diversiteitsbeleid worden afgeschaft in alle overheden en op alle niveaus en moet “de miljoenensubsidiëring aan Unia” worden ontbonden en stopgezet. Overheidscommunicatie mag dan weer niet “ideologische gekleurd” zijn, en de neutraliteit van de ambtenaar moet gegarandeerd worden door een verbod op het dragen van politieke of religieuze symbolen.

(Lees verder onder het interview.)

Onderwijs

Ook het onderwijs moet grondig onder handen worden genomen. Vlaams Belang pleit onomwonden voor “een herstel van de academische vrijheid en de vrije meningsuiting aan onze universiteiten en hogescholen”, alsook voor “strengere regels met betrekking tot de vrijwaring van de pluraliteit voor het autonoom hoger gemeenschapsonderwijs, waaronder UGent, HOGENT, Erasmushogeschool Brussel en Howest”. 

Om dit alles te waarborgen, komt de partij met een ietwat opvallend idee aanzetten, namelijk het voorstel om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar “de aanwezigheid van de woke-ideologie in het hele Vlaams onderwijs”. De zogenaamde ‘genderideologie’, die net zoals Queen Nikkolah heel wat stof deed opwaaien, moet dan weer geweerd worden in de kleuter-, lagere en middelbare scholen, aldus het Vlaams Belang. Tegelijk erkent de partij wel het bestaan van de genderdysforieproblematiek, zo blijkt uit haar verkiezingsprogramma. Of dit alles zal volstaan om onze Europese en Vlaamse tradities te vrijwaren, zal de toekomst moeten uitwijzen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Vlaams Belang: weg met ‘woke’”

Plaats een reactie

Delen