Volwassen die minderjarigen helpen bij geslachtsverandering kunnen in Tennessee vervolgd worden

Illustratie: Shutterstock

Justitie

Volwassen die minderjarigen helpen bij geslachtsverandering kunnen in Tennessee vervolgd worden

Pepijn Demortier

De Amerikaanse staat Tennessee heeft afgelopen donderdag een wet aangenomen die de staat toestaat volwassenen te vervolgen die minderjarigen helpen bij hun geslachtsverandering. De conservatieve staat voert hiermee de strijd op tegen de ‘genderideologie’ en het ’transgenderisme’ dat onder Amerikaanse jongeren sterk in opmars is.

De nieuwe wet moet minderjarigen beschermen en behoeden voor voortijdige geslachtsgerelateerde keuzes, die zich vaak uiten in onomkeerbare geslachtsoperaties en ingrijpende medicatiekuren. In veel gevallen worden deze kinderen in dit proces gesteund door hun ouders of andere volwassenen. Daar wil het Republikeinse Tennessee nu een einde aan maken.

Gevangenisstraffen tot 15 jaar

De onlangs aangenomen wetgeving stelt elke volwassene strafbaar die een minderjarige in Tennessee helpt een verboden medische procedure te ondergaan “met als doel de minderjarige in staat te stellen zich te identificeren met, of te leven als, een waargenomen identiteit die niet overeenkomt met het geslacht van de minderjarige”, zo meldt het Amerikaanse National Review. Praten met jongeren over websites waar ze informatie kunnen vinden over geslachtsverandering of een minderjarige helpen om naar een andere Amerikaanse staat te reizen, waar het kind wel toegang heeft tot deze diensten, vallen ook onder de nieuwe wet.

Dat het de conservatieve wetgevers in Tennessee menens is, blijkt uit de zware straffen die aan de nieuwe wet verbonden zijn. Volwassenen die zich schuldig maken aan overtredingen van de wet riskeren boetes tot 10.000 dollar en gevangenisstraffen van drie tot 15 jaar.

Gouverneur Bill Lee

De wet moet nu worden ondertekend door de Republikeinse gouverneur William (Bill) Lee. Lee, die zichzelf omschrijft als sociaal-conservatief, heeft zich in het verleden al vaker kritisch uitgelaten over geslachtstransities in zijn staat en heeft ook eerdere anti-transitiewetten ondertekend. Bijgevolg lijkt de kans klein dat hij de wet alsnog zal tegenhouden.

Het zijn niet alleen spraakmakende geslachtsveranderingen die de gemoederen in Tennessee verhitten, maar ook de strenge abortuswetgeving. Woensdag nog nam de Amerikaanse staat een wetsvoorstel aan om ook volwassenen strafbaar te stellen die minderjarigen helpen bij een abortus zonder ouderlijke toestemming. Een wet die dus vergelijkbaar is met de recent aangenomen geslachtsveranderingswet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Volwassen die minderjarigen helpen bij geslachtsverandering kunnen in Tennessee vervolgd worden”

Plaats een reactie

Delen