Vooruit: Internationale solidariteit… en 50 miljoen euro voor de Sahel

Caroline Gennez met koningin Mathilde op het 'European Humanitarian Forum'. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vooruit: Internationale solidariteit… en 50 miljoen euro voor de Sahel

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vooruit en haar standpunten omtrent ontwikkelingssamenwerking.

Internationale solidariteit: weerbaar en autonoom

Had je 50 miljoen, wat zou jij dan doen? Investeren in de kurkdroge en onvruchtbare Sahel Regio, moet minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez gedacht hebben. En zo geschiedde. Onder leiding van minister Gennez (Vooruit) investeerde België tientallen miljoenen euro’s in 10.000 hectare land in Burkina Faso, Senegal, Niger en Mali. Een verwezenlijking waar Vooruit maar wat graag mee uitpakt in haar partijprogramma.

“Voor Vooruit is internationale solidariteit een middel om mensen in andere delen van de wereld weerbaar en autonoom te maken”, aldus de socialistische partij. Dat Vooruit zich niet laat weerhouden door deze zweem van paternalisme, blijkt uit het voorstel om arme landen te steunen in de uitbouw van hun gezondheidszorg, sociale bescherming, voedselzekerheid en onderwijs. Ook aan de klimaattransitie van deze landen dient de Vlaming bij te dragen, “want een beter milieu en klimaat kunnen we niet alleen realiseren”.

Dergelijke investeringen zouden echter ook Vlaanderen ten goede moeten komen. Vooruit hoopt het aantal oorlogs- en klimaatvluchtelingen drastisch te verminderen door de erbarmelijke levensstandaard in armere landen op te krikken. Of dat België, Nederland en Duitsland daardoor hun aantrekkingskracht zullen verliezen bij asielzoekers, is dan weer minder plausibel.

0,7 procent bbp naar ontwikkelingssamenwerking

Wie dacht dat Caroline Gennez aan 50 miljoen euro genoeg had, dacht verkeerd. België dient een “voortrekkersrol” te spelen op vlak van ontwikkelingssamenwerking, en dat mag gerust wat kosten. “Deze regering met minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez heeft de historische beslissing genomen om het budget voor de federale ontwikkelingshulp op te trekken van 0,4 naar 0,7 procent bbp tegen 2030” valt te lezen op de website van Vooruit. Dit is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien België de benodigde NAVO-ondergrens van 2 procent bpp nauwelijks bijeengeschraapt krijgt.

Tot slot moet België ook meer solidariteit aan de dag leggen wanneer het over vaccins gaat. Dat meer dan de helft van de bevolking in rijke landen volledig was gevaccineerd tegen COVID-19, terwijl dat in lage inkomenslanden minder dan 2 procent was, blijkt een doorn in het oog van Vooruit te zijn. Daarom moet ook budget worden vrijgemaakt voor COVAX, het mechanisme om minder rijke landen toegang tot vaccins te verschaffen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Vooruit: Internationale solidariteit… en 50 miljoen euro voor de Sahel”

  1. Keiharde dame, die Gennez. Blijft onvermoeibaar miljoenen aan belastinggeld opsmossen alsof het van haar komt. Haar voorgangster Kitir hield er een burnout aan over. Maar niet Caroline!

Plaats een reactie

Delen