Vooruit: meer EU, minder natiestaat

Melissa Depraetere. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vooruit: meer EU, minder natiestaat

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vooruit en haar standpunten omtrent de EU en internationale samenwerking.

De roep om een sterk Europa

Bij de oorspronkelijke uittekening van de EU hadden de Europese leiders een model van “a Europe of nations” voor ogen. Een Europa waarin landen samenwerken, maar hun nationale autonomie konden behouden. Vandaag evolueert Europa echter in de tegengestelde richting, en als het van Vooruit afhangt, mag die trend zich nog wat verder doorzetten. In haar partijprogramma stelt de partij dan ook dat ze het Europese project diep in het hart draagt, en het de strijd om de EU “slagkrachtiger, democratischer en solidairder” te maken, onomwonden steunt.

Over hoe Vooruit dit juist wil bewerkstelligen, blijft de partij dan weer opvallend vaag. Haar EU-standpunt is een samenraapsel van krachttermen en idealen, maar het blijft zoeken naar concrete, welomlijnde voorstellen. Wat houdt “slagkrachtiger” en “solidairder” juist in? Wel is de partij duidelijk over de rol die de EU kan spelen in de klimaat- en energiecrisis, en de aanpak van globale pandemieën zoals COVID-19. De rode lijn hierin is: meer Europese samenwerking en minder nationale beslissingsmogelijkheden. Zo geeft de partij in haar partijprogramma aan dat ze alle verdragswijzigingen zal steunen die de Europese Unie daadkrachtiger en meer solidair maken. Een “daadkrachtige”, gespierde Unie, impliceert echter ook sterk beteugelde natiestaten.

De kopgroep voor de rechtsstaat en democratie

Daarnaast is er het opmerkelijk idee van de “kopgroep voor de rechtsstaat en democratie”. Deze “kopgroep” zou neerkomen op een verzameling van landen die het voortouw nemen in de strijd voor democratie en rechtsstaat. Uiteraard doelt de socialistische partij hier op een vereniging van linkse regeringen, die zich gezamenlijk afzetten tegen de zogenaamde ‘ondemocratische’ regimes van Hongarije, Slowakije of het Italië van Giorgia Meloni. Dat toch vooral Hongarije een doorn in het oog blijkt te zijn van de linkse partijen in Vlaanderen wordt nog maar eens bevestigd door de oproep om het vetorecht in het buitenlands beleid af te schaffen. Dit om te voorkomen dat “de Unie niet langer kan gegijzeld worden door één lidstaat”. Vooruit wil dus een Europa waar alle neuzen in dezelfde richting wijzen, en als dat niet kan, wil het de nationale autonomie van die landen nog verder aan banden leggen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

3 gedachten over “Vooruit: meer EU, minder natiestaat”

Plaats een reactie

Delen