Arnhem neemt 1.000 asielzoekers meer op dan vereist volgens spreidingswet

Asielzoekers. Illustratie: Shutterstock

Asiel en Migratie

Arnhem gaat 1.000 asielzoekers meer opnemen dan vereist volgens spreidingswet

Pepijn Demortier

De Nederlandse gemeente Arnhem is van plan om de komende 30 jaar 1.700 asielzoekers extra op te vangen. Dat zijn er maar liefst 1.000 meer dan vereist volgens de befaamde Nederlandse spreidingswet, die sinds februari van dit jaar van kracht is. 

Op dit moment telt Arnhem ongeveer 2.000 asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Arnhem hebben nu samen afgesproken dat aantal te verhogen naar 3.700. Oekraïense vluchtelingen zijn niet in de statistieken opgenomen. 

“Gastvrij DNA”

Dat de sky the limit is voor Arnhem, of in ieder geval als het gaat om het opvangen van vluchtelingen, lijkt een understatement. Wethouder Paul Smeulders (Vluchtelingen) onthulde aan RTL Nieuws dat het “in ons DNA zit om gastvrij te zijn”. Daarnaast liet hij zich ook de volgende uitspraak ontvallen: ”onbekend maakt onbemind, daarom willen we in Arnhem dat nieuwkomers zich vanaf het eerste moment welkom voelen in onze stad en een volwaardig onderdeel zijn van onze samenleving.”

Veel Nederlanders denken daar echter anders over en de massale overwinning van Geert Wilders en de PVV bij de laatste verkiezingen is daar het beste bewijs van. Velen van hen melden dat hun dorpen en steden worden overspoeld door asielzoekers, met woningnood en veiligheidsproblemen tot gevolg. 

Permanente situatie

Op dit moment verblijven de meeste vluchtelingen in Arnhem in tijdelijke opvangcentra. De stad heeft bijvoorbeeld zes boten omgebouwd tot asielcentra. De zogenaamde ‘asielschepen’ moeten helpen het huisvestingsprobleem te omzeilen. Toch wil de gemeente werken aan een duurzame oplossing en plant ze de bouw van meerdere grote, permanente asielcentra. Ook tijdelijke locaties worden op korte termijn uitgebreid.

Kosten noch moeite mogen daarbij worden gespaard. Paul Smeulders liet al doorschemeren dat meer opvangcapaciteit niet mag leiden tot een verschraling van de kwaliteit van de opvang. Volgens de wethouder moet er een open beleid gevoerd worden waarbij asielzoekers kunnen deelnemen aan allerlei vrijetijdsactiviteiten zoals sport en vrijwilligerswerk. Dit zou dan weer het integratieproces moeten versnellen, althans dat is de gedachte achter deze werkwijze. “We willen hier geen gevangenisachtige opvang”, aldus Smeulders in RTL Nieuws.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

2 gedachten over “Arnhem gaat 1.000 asielzoekers meer opnemen dan vereist volgens spreidingswet”

  1. Een permanente buslijn tussen Vlaanderen en Arnhem lijkt mij een goed idee.Wij hebben hier namelijk teveel van wat ze in Nederland blijkbaar te weinig hebben. Ik hoop op een grote overwinnig van het VB in juni en oktober.

Plaats een reactie

Delen