Bouw- en vastgoedsector waarschuwt voor catastrofale woningcrisis in open brief

Bouwwerf. Illustratie: Shutterstock

Vrijheid

Bouw- en vastgoedsector waarschuwt voor catastrofale woningcrisis in open brief

Pepijn Demortier

In een open brief waarschuwt de Vlaamse bouw- en vastgoedsector voor een catastrofale wooncrisis. Zowel voor Vlamingen die een huis willen kopen als voor (sociale) huurders schetst de sector een somber beeld. De vraag overtreft het aanbod, de nieuwbouwmarkt krimpt en zowel huren als kopen wordt stilaan onbetaalbaar.

De open brief opent met een onheilspellende voorspelling.”We stevenen af op een ongeziene wooncrisis. Alleen: de Wetstraat wil het nog niet inzien en de Dorpstraat weet niet wat gedaan. Het recht op (betaalbaar) wonen zal in elkaar stuiken als niet wordt ingegrepen.”  Kortom: wonen is straks onbetaalbaar, en de crisis niet te overzien. De situatie in Nederland, waar de huizencrisis compleet is nu mensen in containers moeten slapen, schetst een grauw toekomstbeeld voor België.

Gebrek aan holistische visie

De ondertekenaars van de brief hekelen het gebrek aan een holistische visie. Het woonbeleid wordt volgens hen te vaak gecomprimeerd tot premies en registratierechten. Dit terwijl het huisvestingsdebat veel meer gerelateerde thema’s en vraagstukken omvat. Zo zou het debat volgens hen uitgebreid moeten worden naar bouwkost, mobiliteit, ruimtelijke ordening, rioleringskosten, biodiversiteit, betaalbaarheid, armoedebestrijding, en vergrijzing, om er maar een paar te noemen. 

Deze kortzichtige aanpak is volgens de ondertekenaars een groot deel van het probleem. Zo valt er te lezen dat gemeenten alleen aan hun huidige inwoners denken en te weinig aan hun toekomstige inwoners. Gemeenten stellen steeds strengere bouweisen en schrappen steeds vaker woonuitbreidingsgebieden ten gunste van de bescherming van open ruimte, natuur en erfgoed. Als gevolg daarvan wordt de woningmarkt steeds krapper en de problemen steeds groter.

Meer experiment en vrijheid nodig

De sector roept op tot meer experiment en vrijheid. Ze pleit voor een “een regelluw kader met proefprojecten”. Dat regelluw kader moet ruimte bieden om met creatieve huisvestingsoplossingen te komen, en meer initiatief vanuit de bouw- en vastgoedsector toelaten. Het huidige beleid is te traag, niet daadkrachtig genoeg en zal ons al slaapwandelend in een gigantische crisis storten. Het is dus tijd om wakker te worden, aldus de ondertekenaars van de brief. Want als we nu niets doen, zal een hele generatie het recht op een basisbehoefte – een kwalitatief dak boven ons hoofd – worden ontzegd. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

2 gedachten over “Bouw- en vastgoedsector waarschuwt voor catastrofale woningcrisis in open brief”

  1. Daar heeft de politiek geen tijd voor, die moeten voortdurend regeltjes en wetten bedenken in functie van de groene EU-dictatuur, mét bijhorende boetes natuurlijk. Ik hoop dat alle aspirant bouwers/eigenaars weten wat hen te doen staat op 9 juni en 13 oktober.

  2. Als je jong bent, een behoorlijk diploma op zak hebt dan verlaat je toch dat strontland auf nimmer wiedersehen. Trump had gelijk toen hij zei België is een ‘Failed state’.

Plaats een reactie

Delen