Dit denkt Groen over migratie: “Meer legale mogelijkheden creëren”

Groen wil meer legale migratiemogelijkheden creëren. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Dit denkt Groen over migratie: “Meer legale mogelijkheden creëren”

Guus van Betten

Sedert vele jaren ligt de Vlaming wakker van migratie. Volgens De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS, wordt dat ook in juni het verkiezingsthema bij uitstek. Een analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s maakt duidelijk waar de partijen voor staan.

In 2018 verliet N-VA de regering-Michel I uit onvrede over het halsstarrig doorzetten van de toenmalige premier om in Marrakesh zijn steun te betuigen aan het VN-migratiepact. Ook een deel van de bevolking was niet te spreken over dit pact en liet van zich horen met de ‘Mars tegen Marrakesh’. Brusselse ordetroepen zetten traangas en het waterkanon in om de Vlamingen terug in hun holen te jagen, maar konden niet verhinderen dat migratie bij de verkiezingen van 2019 het hoofdthema werd. In de afgelopen vijf jaar zijn er opnieuw honderdduizenden migranten naar ons land gereisd. Een derde van onze landgenoten heeft inmiddels een migratieachtergrond. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat migratie in 2024 het verkiezingsthema blijft. Zijn de geesten in de Wetstraat intussen gerijpt of blijven politici toondoof voor de bekommernissen van de bevolking? Een doorlichting van de verkiezingsprogramma’s schept duidelijkheid.

Meer legale mogelijkheden

Van een rem op de toestroom is in het verkiezingsprogramma van Groen geen sprake, wel in tegendeel. Er moet volgens de partij werk gemaakt worden van meer legale mogelijkheden om naar België te migreren, zoals hervestiging, arbeidsmigratie en humanitaire visa. De grootste groep niet-Belgen in ons land is hier geraakt via gezinshereniging en ook dat migratiekanaal moet verder uitgediept worden.

In naam van de mensenrechten dient de opvang gerieflijker te zijn dan nu het geval is. Slapen op straat is al helemaal uit den boze. Om voldoende opvangplaatsen te creëren, mag de lokale democratie gerust buitenspel gezet worden. Via een Belgisch spreidingsplan ontsnapt geen enkele gemeente aan de plicht om mee te werken. Op Europees niveau moeten maatregelen om de grenzen te beveiligen een halt worden toegeroepen. Een hervorming van Frontex maakt van het Europees grenswachtagentschap welhaast een vriendelijk ontvangstcomité dat de migranten aan de buitengrenzen hartelijk welkom heet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

4 gedachten over “Dit denkt Groen over migratie: “Meer legale mogelijkheden creëren””

  1. aan dit tempo zullen er nooit genoeg woningen gebouwd kunnen worden,sociale als anderen daar groen overal een stokje voorsteekt als het gaat om gewone woningen,sociale mogen a volonté.NVA-VB moeten de 60à65% halen,zowel regionaal als federaal en in Europa moet conservatief rechts het grootste blok vormen.Dan C-400 inleggen om die migranten terug vliegen en uit te laten boven hun land.Palestijnse terroristen worden nu al met open armen binnen gelaten,350 per maand,waar zal dit stoppen.

  2. Belgié is de miseriemagneet en Europa het containerpark van de wereld waar alle rotzooi toestroomt en partijen zoals Groen en Vooruit steunen deze landbederverij .Alles is goed voor de vreemden .Het eigen volk zal wel betalen .

  3. haatspraak en racisme?
    Ga uw oor eens te luisteren leggen in de moskeeën. En vergeet onze lieve Franstalige landgenoten niet! Ik ben opgegroeid in Wallonië en heb in Brussel gewoond in de hoogdagen van het FDF!
    Dat was pas racisme tegen de Vlamingen. Het hele Brusselse bestuursapparaat zit vol racisten. Ik werkte in een Brusselse gemeente en werd uitgescholden voor ‘paysan’ omdat ik iemand in het Nederlands begroette!

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen