Dit wil Vooruit doen op vlak van asiel en migratie: "Circulaire migratie"

Melissa Depraetere en haar partij varen een 'flinkse' koers op vlak van migratie. Foto: Photonews

Verkiezingen 2024

Dit wil Vooruit doen op vlak van asiel en migratie: “Circulaire migratie”

Guus van Betten

Sedert vele jaren ligt de Vlaming wakker van migratie. Volgens De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS, wordt dat ook in juni het verkiezingsthema bij uitstek. Een analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s maakt duidelijk waar de partijen voor staan.

In 2018 verliet N-VA de regering-Michel I uit onvrede over het halsstarrig doorzetten van de toenmalige premier om in Marrakesh zijn steun te betuigen aan het VN-migratiepact. Ook een deel van de bevolking was niet te spreken over dit pact en liet van zich horen met de ‘Mars tegen Marrakesh’. Brusselse ordetroepen zetten traangas en het waterkanon in om de Vlamingen terug in hun holen te jagen, maar konden niet verhinderen dat migratie bij de verkiezingen van 2019 het hoofdthema werd. In de afgelopen vijf jaar zijn er opnieuw honderdduizenden migranten naar ons land gereisd. Een derde van onze landgenoten heeft inmiddels een migratieachtergrond. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat migratie in 2024 het verkiezingsthema blijft. Zijn de geesten in de Wetstraat intussen gerijpt of blijven politici toondoof voor de bekommernissen van de bevolking? Een doorlichting van de verkiezingsprogramma’s schept duidelijkheid.

“Circulaire migratie”

Vooruit wil vluchtelingen mee laten beslissen over hun lot en ijvert ervoor hen op te nemen in een nog op te richten ‘wetenschappelijke raad voor migratie’. Voor de socialisten zijn de Vlamingen pas vrij als ook de rest van de wereld vrij is. Werk aan de winkel dus. Vooruit zet in op ‘circulaire migratie’ waarbij migranten hier opgeleid worden om vervolgens hun nieuwe vaardigheden in hun herkomstlanden te verzilveren.

De partij wil ook niet wachten met investeren tot wanneer de nieuwkomers hier zijn. Het geld mag al eerder rollen want “een goed migratiebeleid begint bij het ondersteunen van mensen zodra ze op de vlucht slaan”. Opvang in eigen regio is geen taboe voor Vooruit. De partij beseft dat we niet iedereen kunnen helpen en dat sommigen ook onverrichter zake zullen moeten terugkeren. Handelsakkoorden en visa mogen gebruikt worden als hefboom om derde landen te dwingen hun onderdanen terug te nemen. Ten slotte wil Vooruit de regels rond gezinshereniging verstrengen en kunnen woonstbetredingen ingezet worden om illegalen bij de lurven te vatten. Maar wie weet steken de vluchteling-adviseurs in de wetenschappelijke raad voor migratie daar straks nog een stokje voor.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

3 gedachten over “Dit wil Vooruit doen op vlak van asiel en migratie: “Circulaire migratie””

  1. Halt aan de “omvolking” die heeft veroorzaakt dat reeds 1/3 van de burgers een migratie-achtergrond heeft. Waarom zouden wij, de Stamboekvlamingen” ons moeten laat verdringen in ons eigen land ? Uit politiek-correct ontaarde decadentie ? Welk volk zou dan wel ooit in de wereldgeschiedenis zijn territorium te grabbel gegooid hebben aan een “binnengedrongen” minderheid ? Halt aan dat politiek-correct ontaard anti-Vlaams “racisme” van dat Linkse “Weg met ons, leve de vreemden” !

Plaats een reactie

Delen