Franse stad Nice voert avondklok in voor kinderen jonger dan 13

Politie-aanwezigheid in de Franse stad Nice. Foto: Photonews

Justitie

Franse stad Nice voert avondklok in voor kinderen jonger dan 13

Pepijn Demortier

De criminaliteit onder jongeren neemt steeds problematischere proporties aan in Frankrijk. In de Franse kustplaats Nice is de situatie zelfs zo precair geworden dat de stad nu een avondklok voor kinderen invoert. Vanaf vandaag mag iedereen onder de 13 jaar zich niet langer op straat begeven tussen 23.00 en 06.00 uur, tenzij het kind wordt begeleid door een volwassene.

De opvallende maatregel volgt op een reeks gewelddadige incidenten die de kuststad al enige tijd in hun greep houden. Afgelopen weekend werd een 15-jarige jongeman doodgestoken en een paar weken geleden stierf een andere 15-jarige nadat hij in elkaar was geslagen door een groep jongeren. Opvallend genoeg was er in 2009 ook een soortgelijke avondklok van kracht. Sindsdien is de situatie echter niet verbeterd, integendeel.

Ook andere Franse steden

Niet alleen Nice probeert de jongerencriminaliteit in te tomen met behulp van een avondklok. Ook in andere Franse steden, waaronder Béziers, Pennes-Mirabeau (nabij Marseille) en het overzeese gebeid Guadeloupe geldt een gelijkaardige maatregel. Veel kuststeden in het bijzonder worstelen om de drugoorlog en de jeugdcriminaliteit die er vaak mee gepaard gaat in te dijken. Zo telde Marseille in 2023 een recordaantal van 49 drugsgerelateerde doden. Een maand geleden beloofde president Emmanuel Macron nog een “ongeziene operatie” om deze drugsoorlog te bedwingen.

Voorlopig geldt de maatregel in Nice voor kinderen tot en met 13 jaar. De stad bekijkt echter de mogelijkheid om de restricties ook te laten gelden voor 14-, 15-, 16-, en 17-jarigen. Al zouden vooral die laatste twee opties een grote uitdaging voor de veiligheidsdiensten van de kustplaats kunnen vormen.

Op overtredingen staan strenge straffen. Minderjarigen die de avondklok schenden, riskeren een boete van 750 euro. Ook hun ouders riskeren berecht te worden. Zo pleiten meerdere burgemeesters voor de invoering van een verplichte ouderschapsstage, of een strafrechtelijke vervolging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

2 gedachten over “Franse stad Nice voert avondklok in voor kinderen jonger dan 13”

Plaats een reactie

Delen