Geweld tegen koptische christenen in Egypte laait op

Brandstichting koptische eigendommen in de Egyptische provincie Minya. Foto: X @churchinchains

Christendom

Geweld tegen christenen in Egypte laait op

Sonja Dahlmans

Vanuit islamitisch-extremistische groepen zijn er de voorbije weken een aantal aanslagen op de koptisch-christelijke gemeenschap in Egypte gepleegd. Volgens Copts United zouden de autoriteiten (te) laat zijn aangekomen om de christelijke gemeenschap te beschermen tegen het geweld.

In het dorp Al-Fawakher in de provincie Minya, waar zo’n 3.000 kopten wonen, werd op 23 april brandgesticht in diverse woningen en winkels van de kleine christelijke gemeenschap. Er zou ook met stenen zijn gegooid naar de christenen. Terwijl het vuur woedde probeerden islamitische extremisten te voorkomen dat de kopten hun huizen ontvluchtten, zo schrijft International Christian Concern.

Noodoproep

De hulproep van de koptische bisschop en gelovigen zou niet zijn beantwoord; de veiligheidsdiensten arriveerden pas toen het kwaad reeds was geschied. Volgens de autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen bij deze aanslag. Op sociale mediakanalen prezen islamisten en hun aanhangers de aanval.  

Op 26 april dit jaar waren er protesten vanuit islamitische hoek vanwege de bouw van een kerk in Kom al-Ahmar, in de Egyptische provincie Minya. Het fundament van de nieuwe kerk en de riolering werden bij deze aanval beschadigd. Met hulp van autoriteiten uit omringende dorpen zou de aanval zijn afgeslagen en werden er enkele arrestaties verricht.

Op deze locatie zou het gaan om de bouw van een evangelische kerk, overigens met toestemming van de plaatselijke autoriteiten, die volgens de demonstranten onnodig zou zijn “omdat er al een orthodox-christelijke kerk staat”. De nieuw te bouwen kerk zou ruimte moeten bieden aan 2.000 christelijke gelovigen.

Volgens Christian Solidarity Worldwide is er een stijging waarneembaar van geweld jegens de christelijke gemeenschap in Egypte. Zes januari van dit jaar nog werd een kerk vernield en in brand gestoken door een woedende menigte. Op 18 december vorig jaar vond er een soortgelijke aanval plaats, wederom in de provincie Minya, toen niet alleen een kerk maar ook de huizen en eigendommen van christenen werden vernield. In november vorig jaar werd een koptisch-christelijke man door een woedende menigte aangevallen en zijn huis werd in brand gestoken. In juni van datzelfde jaar werd een christelijke jongeman, Fadi, vermoord door een collega die later verklaarde: “Ik haat christenen. Ik heb hem gedood omdat hij een christen is.” Egypte staat op de achtendertigste plaats van de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Geweld tegen christenen in Egypte laait op”

  1. Dezer dagen negers die agressie plegen op blanken aan het station in Geraardsbergen. Getuigen genoeg die beelden schieten. Quid getuigen die collectief hulp bieden of minstens de politie opbellen voor bijstand?

Plaats een reactie

Delen