Hoe goed is het goede doel? "RCN wil rechtelozen in Afrika daadwerkelijk ondersteunen"

RCN op werkbezoek in Butare. Foto: Facebook

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “RCN wil rechtelozen in Afrika daadwerkelijk ondersteunen”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met RCN Gerechtigheid & Democratie.

RCN wil bijdragen aan het garanderen van het respect voor de grondrechten van elke mens door meer bepaald het recht op gerechtigheid te verdedigen en de bescherming van de rechten toegekend door internationale verdragen.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “RCN ondersteunt post-conflict-samenlevingen in de overgang naar een rechtstaat waar elke burger de bescherming van zijn grondrechten geniet en waar de rechterlijke macht onafhankelijk is.”


Kerncijfers RCN

  • Inkomsten 2022: 3.596.399 euro
  • Totale subsidies 2022: niet beschikbaar (vervat in inkomsten)
  • Fondsenwerving 2022: niet beschikbaar (vervat in inkomsten)
  • Personeelsleden: 6,7 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 573.890 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 127.423 euro
  • Directeur: Éric Gillet, voorzitter RvB
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Die informatie is niet beschikbaar. In het jaarverslag lezen we wel dat het grootste deel van de middelen naar Congo en Rwanda gaan.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“RCN Justice & Démocratie, voorheen RCN Réseau des Citoyens, is een vzw opgericht in september 1994. RCN J&D is aanwezig in Rwanda, de Democratische Republiek Congo, Burundi, Tsjaad en Senegal, en sinds de opening van het Europa-programma in 2011 ook in België. De vzw is politiek neutraal, maar door de activiteiten is er altijd een raakpunt met de politiek.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch en Franstalig. Dat is vooral te merken op de webstek, waar sommige zaken niet of slecht vertaald zijn naar het Nederlands.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Debels: “In 2022 gingen twee grote programma’s van start: een vijfjarenprogramma in samenwerking met meer dan twintig lokale partners, gefinancierd door de Directie Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) van België, uitgerold in zes interventielanden van de vzw: Marokko, België, Rwanda, Burkina Faso, Burundi en de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarnaast startte een driejarenprogramma in samenwerking met Advocaten Zonder Grenzen en TRIAL, onder leiding van RCN, gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd in de DRC.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Door aanpassingen aan deze 2 grote programma’s verliep de uitvoering van de begroting in dit eerste jaar volgens de ngo iets trager. De aanpassingen aan het vijfjarenprogramma werden bijvoorbeeld pas rond mei-juni afgerond, waarna ze de contractuele afspraken met de ongeveer twintig lokale partners hier nog op moesten afstellen. De samenwerking met de EU leidde bovendien tot de oprichting van nieuwe vertegenwoordigingen (Ituri, Equateur, Kasaï en Noord-Kivu) in verschillende provincies van de DRC, wat eveneens tijd in beslag nam?”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “De website van de ngo kan toch veel beter. Voor heel wat onderwerpen is er immers nog niets beschikbaar. Een belangrijk werkpunt dus.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Ik mis onafhankelijk onderzoek over de werking van deze ngo. De balans van de ngo ziet er ook – vanuit boekhoudkundig standpunt – merkwaardig uit. Er zijn daarnaast diverse voorzieningen voor geschillen in Afrikaanse landen. Niet meer dan een 6 op 10 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen