Moordaanslag oprichter VOX gelinkt aan Nederlandse drugsmaffia

Een Nederlandse vrouw werd opgepakt in verband met de aanslag op Alejo Vidal-Quadras. Foto: Wikimedia Commons

Terrorisme en extremisme

Moordaanslag oprichter VOX gelinkt aan Nederlandse drugsmaffia

Pepijn Demortier

Afgelopen november werd Alejo Vidal-Quadras (78), oprichter van de Spaanse rechtse partij VOX, het slachtoffer van een moordaanslag. Vidal-Quadras werd op klaarlichte dag in het gezicht geschoten voor zijn appartementsgebouw in het centrum van Madrid. De dader, die op een motor reed, kon ontkomen. Bij wonder overleefde de Spaanse politicus het incident. Nu heeft er een nieuwe arrestatie plaatsgevonden in verband met de zaak. Niet in Spanje, maar in Nederland.

Eerder dit jaar arresteerde de politie al drie mensen in Zuid-Spanje die in verband werden gebracht met de moordpoging. Een vierde persoon werd gearresteerd in het Zuid-Amerikaanse land Colombia. Nu is dus ook een persoon met de Nederlandse nationaliteit opgepakt. Het zou gaan om een vrouw met banden met de Nederlandse drugsmaffia. Ze zou opdracht hebben gegeven voor de aanslag en hebben geholpen bij de financiering en voorbereiding ervan.  

Veel vijanden, veel verdachten

Vidal-Quadras, die geboren is in Catalonië, is een politicus met veel vijanden. Het onderzoek richtte zich dan ook op meerdere pistes. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar Iran, omdat hij als advocaat juridische bijstand verleende aan de Iraanse oppositie. Aangezien Vidal-Quadras de oprichter is van de rechtse partij VOX, werd een aanslag met een politiek motief ook niet uitgesloten. Catalaanse separatisten, extreem-linkse militanten en de drugsmaffia behoorden allemaal tot de mogelijkheden.

Het lijkt er nu op dat de daders in die laatste hoek moeten worden gezocht. De Nederlandse drugsmaffia heeft grote invloed in enkele Zuid-Spaanse steden, zoals Marbella. Voorlopig is het echter nog gissen wat het precieze motief van de daders was en waarom juist Vidal-Quadras het doelwit van de aanslag was. Zowel de Nederlandse politie als een woordvoerder van de Spaanse nationale politie zeggen voorlopig geen mededelingen te kunnen doen over de zaak.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Delen