Stroomstootwapens voor hulpverleners, legalisering pepperspray en Vlaamse politie: Vlaams Belang stelt veiligheidsplan voor

Vlaams Belang pleit onder meer voor een eigen Vlaamse politie en justitie, stroomstootwapens voor hulpverleners en een legalisering van pepperspray. Foto: eigen redactie

Binnenland politiek

Stroomstootwapens voor hulpverleners, legalisering pepperspray en eigen Vlaamse politie: Vlaams Belang stelt veiligheidsplan voor

Anton Schelfaut

Het Vlaams Belang heeft vrijdagochtend een veiligheidsplan met 155 maatregelen voorgesteld. De partij pleit onder meer voor een eigen Vlaamse politie en justitie, stroomstootwapens voor hulpverleners en een legalisering van pepperspray.

Als het van Vlaams Belang afhangt, behoren een stroomstootwapen, bodycam en steekwerende kleding straks tot de standaarduitrusting van ambulanciers en brandweermannen. Het is slechts een van de vele maatregelen die de partij voorstelt om een antwoord te bieden op het stijgende aantal geweldsincidenten waar zowel burgers als hulpverleners het slachtoffer van worden.

Vlaamse politie en justitie

Wat de organisatie van de politie betreft, is het hoofddoel van Vlaams Belang om een veiligheidsbeleid op maat van de deelstaten te organiseren. De partij ziet immers geen toekomst in de federale politie. Volgens Ortwin Depoortere, voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, loopt die hopeloos achter bij de bestrijding van hedendaagse criminaliteit. “De ondoorzichtige structuren en de politieke evenwichten tussen de deelstaten staan de uitbouw van een modern politiekorps in de weg”, oordeelt hij.

Daarom pleit Vlaams Belang voor de oprichting van een Vlaams Veiligheidskorps. Dat bovenlokaal veiligheidskorps moet waken over de veiligheid op straat, optreden tegen zware criminaliteit en oproer, kritieke infrastructuur beveiligen en de openbare orde handhaven. Omdat de veiligheidsvisies van Vlaanderen en Wallonië zo sterk van elkaar verschillen, wil Vlaams Belang het politie-, justitie- en veiligheidsbeleid op lange termijn volledig regionaliseren.

(Lees verder onder de video.)

Legalisering pepperspray

Tot slot wil Vlaams Belang de samenwerking tussen burger en politie versterken, en die eerste meer mogelijkheden geven om zichzelf te beschermen. “Dat kan door de verplichte uitrol van buurtinformatienetwerken (BIN) in alle Vlaamse steden en gemeenten, maar ook door de legalisering van pepperspray. Zo kunnen onze jonge vrouwen zich opnieuw veilig in het uitgaansleven begeven”, aldus Depoortere.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Stroomstootwapens voor hulpverleners, legalisering pepperspray en eigen Vlaamse politie: Vlaams Belang stelt veiligheidsplan voor”

  1. Het is een feit dat de burger zichzelf beter moet kunnen verdedigen, maar… Als de burger legaal pepperspray kan kopen dan kan de potentiële dader dit ook en daar handig misbruik van maken om mensen te beroven of aan te vallen. Pak de oorzaak ten gronde aan, (massa immigratie), en daarmee zal de overlast ook sterk afnemen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen