Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Binnenland politiek

Geweld tegen hulpverleners blijft toenemen en nultolerantie blijft uit: “Strenge straffen moeten ook uitgevoerd worden”

Wannes Neukermans

Quasi elke dag wordt een hulpverlener fysiek aangevallen: ambulanciers, brandweer, politie… alle uniformberoepen lijden eronder. Ieder jaar stijgt het aantal incidenten. Volgens Kamerlid Ortwin Depoortere (VB) moet er een aanpassing komen in het strafwetboek, om een lik-op stukbeleid te kunnen voeren. De Vlaamse regering nam al enkele maatregelen, maar het is de federale regering dat de mogelijkheid heeft om strenger op te treden tegen dit soort geweld.

Volgens cijfers die HLN/VTM opvroegen blijkt dat er vorig jaar 365 gevallen van geweld tegen hulpverleners geregistreerd werd. Scheldtirades en bedreigingen worden zelfs niet opgenomen in de cijfers. In 2012 ging het nog om 198 gevallen, in 2017 waren het er 212 en in 2021 ging het om 285 incidenten. “De sfeer bij interventies wordt steeds grimmiger”, stelt Depoortere. Daarom wil zijn partij een aanpassing van het strafwetboek.

Weinig resultaat

“Er werd aangekondigd dat een strengere bestraffing in het nieuwe strafwetboek zou worden opgenomen, maar we hebben er in de praktijk nog niets van gezien”, aldus Depoortere. Samen met collega-Kamerlid Marijke Dillen vraagt hij om niet te wachten op het nieuwe strafwetboek. “We moeten onmiddellijk werk maken van een verstrenging van de wetgeving.” Geweld tegen uniformberoepen zou volgens Vlaams Belang altijd vervolgd en bestraft moeten worden. “En die straffen moeten dan ook uitgevoerd worden.” Depoortere vertelt dat hij op het terrein al meermaals gehoord heeft dat er strenge straffen uitgesproken worden, maar dat ze niet uitgevoerd worden. “En dan blijft het uiteraard een maat voor niets.”

De belangrijkste bevoegdheden rond dit thema zitten nog op federaal niveau, maar intussen nam Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) al enkele maatregelen om agressie tegen mensen in de hulp- en dienstverlening tegen te gaan. Het Agentschap Justitie en Handhaving biedt in samenwerking met partners Vias, CAW, CGG, groep Intro en een aantal lokale overheden nieuwe ‘leerstraffen’ aan. “We willen rechters de kans bieden om agressievelingen bovenop hun straf een verplicht leertraject op te leggen. Het moet hen de ogen openen voor het volstrekt asociaal gedrag dat ze tentoonspreiden.”

“Helemaal niet voldoende, maar Vlaanderen kan helaas niet meer doen dan dat”, zegt Depoortere over het initiatief van Demir. “Alle beetjes helpen, maar het is toch vooral de federale overheid die nu actie moet ondernemen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Geweld tegen hulpverleners blijft toenemen en nultolerantie blijft uit: “Strenge straffen moeten ook uitgevoerd worden””

  1. Beginnen met de soort storende en agressieve elementen in kaart brengen, nul tolerantie, burgerlijke aansprakelijkheid integraal verhalen en zonder pardon op de ouders bij minderjarigen, vooral geen taboes meer en we zijn al een stap verder. Evenzo tenoverstaan onze buschauffeurs, treinbegeleiders en zorgverleners. Allochtonen behandelen zoals in het land van herkomst zou ook al een en ander kunnen veranderen. Of repatriëren…

  2. de kwieten zitten in NY op het VN toilet,ze zullen nog enkele wetten schijten om de familie hereniging te bespoedigen en een luchtbrug inleggen om alle negers naar Europa over te vliegen,ze zijn al begonnen op Lampedusa

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen