Cd&v stelt Europees verkiezingsmanifest voor: "Unanimiteitsvereiste is ernstig probleem"

Internationale politiek

Cd&v stelt Europees verkiezingsmanifest voor: “Unanimiteitsvereiste is ernstig probleem”

Anton Schelfaut

Cd&v wil de unanimiteitsvereiste in de Raad van de Europese Unie verder afbouwen, om zo veto’s en chantage onmogelijk te maken. Concreet wil de partij dat ook beslissingen op het vlak van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie bij gekwalificeerde meerderheid kunnen worden genomen.

Cd&v heeft vorige week haar Europees verkiezingsmanifest voorgesteld aan de pers. Voorzitter Sammy Mahdi, Europees lijsttrekker Wouter Beke, lijstduwer Koen Geens en Liesbet Sommen, die de tweede plaats op de Europese lijst bekleedt, gaven op een persconferentie tekst en uitleg.

Om de interne en externe veiligheid van Europa te kunnen garanderen, moet volgens Geens de soevereiniteit van de lidstaten op het vlak van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Defensie verder worden afgebouwd. Daarmee gaat hij in tegen het discours van wat hij “extreemrechtse partijen” noemt die de soevereiniteit van de lidstaten opnieuw willen versterken.

“De soevereiniteit van naties zoals België, Estland en Letland betekent in de praktijk niet veel”, aldus Geens. “Ze beperkt zich tot nationale trots en onafhankelijkheid. In termen van veiligheid koop je daar niet veel mee.”

Gekwalificeerde meerderheid

Momenteel wordt 80 procent van de beslissingen binnen de Raad van de EU genomen bij gekwalificeerde meerderheid. Daarvoor moet minstens 55 procent van de lidstaten (15 van de 27) die samen minstens 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen zijn goedkeuring geven.

De beslissingen die het meeste raken aan de soevereiniteit van de lidstaten, onder meer op het vlak van Veiligheid, Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie, kunnen enkel bij unanimiteit worden genomen. Maar dat is volgens Geens “een ernstig probleem”. Hij wil dat ook op die beleidsdomeinen bij gekwalificeerde meerderheid kan worden beslist.

Europese veiligheidsinstellingen

De drie Europese veiligheidsinstellingen, Eurojust, Europol en het Europees Openbaar Ministerie (EOM), functioneren momenteel “suboptimaal”, net omdat zo vaak unanimiteit vereist is, oordeelt Geens. “Daardoor hebben ze niet dezelfde geloofwaardigheid als de FBI of de CIA”, schetst hij. “Om die op te bouwen, is vergaande samenwerking tussen de soevereine staten vereist. Die zijn natuurlijk erg trots op hun eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten en vinden het niet altijd gemakkelijk om hun informatie te delen met de Europese veiligheidsinstellingen.”

Toch zijn er sinds 2020, toen Geens afzwaaide als minister van Justitie, al heel wat stappen in de juiste richting gezet. “Op het vlak van terreurbestrijding zijn we veel beter geworden in de uitwisseling van informatie”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Cd&v stelt Europees verkiezingsmanifest voor: “Unanimiteitsvereiste is ernstig probleem””

  1. Een reden te meer om niet op de CD&V te stemmen. Alle stichtende staten zijn tot de EU toegetreden om een economische (handels)unie te vormen en niet om geregeerd te worden door politici waar we niet voor kunnen stemmen en die we niet kunnen wegstemmen. Hoe dikwijls hebben we het al gehoord van ‘onze’ politiekers: “Ik weet het maar het moet van Europa.”? Bende bedriegers!

    • Eigenlijk pure kafka, terwijl Jo Brouns (CD&V) campagne voert -zogezegd- voor de Vlaamse boeren tegen de Eurodictators, gaat zijn partij ervoor zorgen dat de eigen burgers/boeren minder inspraak hebben in het buitenlands én binnenlands beleid. Vooruit, Groen, OVLD, CD&V, N-VA wat een bende hypocrieten toch!

  2. Eerst ruzie stoken met Rusland, de bevolking verplichtingen opleggen met behulp van gemanipuleerde virussen, klimaatwaanzin en genderidioterie door de strot duwen, horden asielmisbruikers de straten onveilig laten maken om dan alle mogelijke verweer af te nemen en later door een Europese troepenmacht in bedwang te worden gehouden! Cd&v weg ermee! Jullie zijn geen haar beter dan de liberalen of sossen, om maar te zwijgen van de groene smurrie. Het Europees clubje lobbiet om macht en de nuttige idioten mogen dan mee de zweep hanteren. Het keizerrijk Europa, geef het plebs brood en spelen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen