Cd&v pleit voor vlotte regeringsvorming: "Land niet in eindeloze wurggreep houden"

Vincent Van Peteghem, Sammy Mahdi, Annelies Verlinden en Jo Brouns. Foto: cd&v

Verkiezingen 2024

Cd&v pleit voor vlotte regeringsvorming: “Land niet in eindeloze wurggreep houden”

Anton Schelfaut

Cd&v wil na 9 juni zo snel mogelijk een nieuwe federale regering in de steigers zetten. Aanslepende regeringsonderhandelingen zullen volgens voorzitter Sammy Mahdi vooral de koopkracht van de gezinnen aantasten.

Aan de poorten van het kasteel van Hertoginnedal heeft cd&v vrijdagmiddag gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van aanslepende regeringsonderhandelingen na 9 juni. De partij koos die locatie niet toevallig, want ze staat gelijk aan ellenlange onderhandelingen en kamperende journalisten.

Volgens cd&v-voorzitter Sammy Mahdi is een sterk mandaat voor het centrum de enige manier om ruzie, getalm en stilstand te vermijden. “Nog eens 541 dagen palaveren in een kasteel kan voor onze gezinnen tot meer dan 10.000 euro koopkrachtverlies betekenen”, waarschuwt hij. “Geen enkele Vlaming is erbij gebaat dat ons land in een maandenlange wurggreep wordt gehouden door geruzie of discussies over hoe we het land willen splitsen.”

(Lees verder onder de video.)

Fiscale hervorming

Als het van cd&v afhangt, moet de volgende federale regering zo snel mogelijk de door minister van Financiƫn Vincent Van Peteghem (cd&v) voorbereide staatshervorming uitrollen. Die moet ervoor zorgen dat werkenden meer nettoloon overhouden op het einde van de maand. Ook investeringen in de gezondheidszorg en in een kordaat veiligheids- en migratiebeleid zijn voor cd&v prioritair.

Dat cd&v zo snel mogelijk een nieuwe regering wil vormen, betekent echter niet dat er geen ruimte is voor communautaire hervormingen. “Als er een tweederdemeerderheid voor is, moeten we bekijken hoe we op het vlak van arbeidsmarktbeleid en gezondheidszorg de regio’s verder kunnen versterken”, aldus Mahdi.

Ruzie achter kasteelmuren

Tot slot haalt Mahdi uit naar partijen die er hun handelsmerk van gemaakt hebben om “achter kasteelmuren ruzie met elkaar te maken”. Daarmee lijkt hij, weliswaar zonder ze bij naam te noemen, naar de N-VA en de PS te verwijzen.

“Die partijen houden ons land voortdurend, zelfs tot 541 dagen lang, in een wurggreep. Wat ze beloofden, was de grote vooruitgang. Wat we kregen, was de grote stilstand. Dat scenario moeten we te allen tijde vermijden. Het laatste dat we nu nodig hebben, is dat trieste record te verbrekenā€, besluit Mahdi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Cd&v pleit voor vlotte regeringsvorming: “Land niet in eindeloze wurggreep houden””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen